Cele mai bune plante care-ţi uşurează digestia

1 2 jpg jpeg

Genţiana

Genţiana este mai amară decât păpădia, rădăcina ei conţinând amarogentină, cea mai amară substanţă din lume. Aceasta stimulează secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice, eliminând crizele biliare, balonarea şi constipaţia. Cu tinctura de genţiană vei scăpa imediat de senzaţia de greutate în stomac sau de greaţă, care apar după masă.

Cum poţi să o iei:

10-20 de picături de tinctură pe zi

Brusturele

Unul dintre cele mai bune remedii împotriva crampelor, balonărilor şi stărilor de vomă cauzate de o masă copioasă, brusturele stimulează digestia, este diuretic şi antidiareic uşor şi curăţă toxinele din sânge.

Cum poţi să-l iei:

Sub formă de ceai: o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit pentru 10 minute, apoi se beau 3 ceaiuri pe zi, după mese, până la dispariţia simptomelor.

Mai poţi lua zilnic 20-30 de picături de tinctură: 50 g de rădăcini spălate şi mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Amestecul se ţine acoperit 15 zile într-un vas la temperatura camerei. Se agită zilnic, se strecoară şi se pune la rece într-un vas închis ermetic.

Ghimbirul

Senzaţia de greaţă nu-ţi dă pace? Ţine sub limbă câteva minute o bucăţică de rădăcină de ghimbir şi-ţi vei reveni imediat. Dar ghimbirul are mai multe efecte benefice: dacă mănânci câteva bucăţele de rădăcină proaspătă, scapi de durerile abdominale, îmbunătăţeşti digestia, capeţi poftă de mâncare şi elimini toxinele din corp.

Rădăcina de păpădie

Mesele luate la ore târzii favorizează apariţia arsurilor gastrice, care pot fi foarte neplăcute. Dacă ai arsuri în capul pieptului sau pe gât, rădăcina de păpădie te va ajuta să scapi de ele. Totodată, planta creşte producţia de bilă şi secreţiile gastrice, îmbunătăţind digestia.

Citeşte şi: Păpădia ne scapă de toxine

Cum poţi să o iei:

20-30 de picături de tinctură sau câte o capsulă la fiecare masă. Infuzia se prepară din: o linguriţă de plantă uscată (nu plicuri!) la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, după masă.

Zeama de lămâie

Iată un remediu pe cât de simplu şi la îndemână, pe atât de eficient: pune zeama de la o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă călduţă. Bea trei pahare cu o astfel de limonadă de trei ori pe zi, după masă. Sucul de lămâie înlătură infecţiile cu bacterii sau cu microbi (efect antiseptic) şi previne fermentarea alimentelor în stomac.