Cele mai bune leacuri pentru cistită

1 2 jpg jpeg

Cistita, o inflamare a vezicii urinare, se manifestă prin urinări frecvente, dureri sau usturimi la urinare şi urină tulbure. Femeile sunt mai expuse cistitelor, pentru că uretra lor este mai scurtă, iar bacteriile ajung astfel mai uşor în vezica urinară, explică specialiştii.

Remediile cu plante ajută în cistită

Pentru ca rinichii şi vezica să-şi păstreze sănătatea, trebuie să primească lichide în cantitate suficientă, cel puţin 2 l pe zi. Cu ajutorul metodelor naturiste, aplicate în mod corect, starea de sănătate a celor două organe poate fi îmbunătăţită.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă terapia cu anumite plante care acţionează ca antiseptice urinare, utile în combaterea infecţiilor şi inflamaţiei, în timp ce consumul de ceaiuri din plante creşte aportul de lichide.

Mai poţi citi şi:

- Nu neglija cistita!

- Suc de afine contra infecţiilor urinare

Ceaiul de afine, antibacterian

Infuzia de afine este un remediu natural, bun la gust şi cu multiple întrebuinţări: tonifică muşchii vezicii urinare şi are efect antimicrobian. Infuzia se prepară din 250 ml de apă şi 20 g de frunze de afin: apa fiartă se toarnă peste frunze, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.

Se consumă trei căni de ceai pe zi. Merişoarele, mai eficiente decât antibioticele Specialiştii americani au demonstrat că majoritatea pacienţilor cu infecţii urinare se vindecă dacă beau un pahar de suc de merişoare în fiecare zi. În general, rezultatele sunt mai bune decât cele obţinute în urma tratamentului clasic cu antibiotice.

Şi coacăzul negru combate infecţiile. Infuzia se prepară din două linguriţe de frunze uscate care se infuzează, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită. Zilnic, se bea câte o cană de ceai înaintea fiecărei mese principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin trei săptămâni.

Remedii tradiţionale

Zeama de orz cu lămâie este un tratament tradiţional pentru cistită. Porţia zilnică se prepară din 50 g orz peste care se toarnă 900 ml de apă clocotită. Apoi, se adaugă zeama şi coaja rasă de la o lămâie şi o jumătate de linguriţă de zahăr.

Din fiertura de orz se consumă câte o cană după mesele principale, vreme de 10 zile. Cercetările moderne au demonstrat că americanii tratează cistita cu suc de răchiţele. Acest leac combate cistita, dar este şi un factor de protecţie pe termen lung. Zilnic se consumă câte 600 ml de suc diluat cu apă (în cantităţi egale).

Băile de şezut vindecă cistita

Tratamentul cu băi de şezut cu frunze de coada calului este eficient în scurt timp. Pentru o baie se pun la macerat 100 g de coada calului în 500 ml de apă rece, timp de 12 ore. În ziua următoare se încălzeşte maceratul până la punctul de fierbere şi se toarnă în apa din cadă.

Baia durează 15-20 de minute, iar la ieşirea din cadă bolnavul se înfăşoară într-un halat, fără să-şi şteargă pielea cu prosopul. Baia de şezut cu aburi de lapte gras s-a dovedit un remediu foarte bun. Într-un lighean se pun doi litri de lapte fierbinte.

Bolnavul se aşează deasupra vasului, dar se înfăşoară cu o pătură, încât aburii să acţioneze asupra abdomenului şi a rinichilor. Tratamentul se repetă de trei ori pe săptămână, timp de o lună.