Cele mai aromate ceaiuri de iarnă

1 2 jpg jpeg

1. Din coji de mere, cu efect reconfortant

Este unul dintre cele mai „exotice“ ceaiuri, cu un gust rafinat. Cojile de mere îi conferă ceaiului o acţiune vitaminizantă, iar scorţişoara ajută în combaterea stresului şi a stării de agitaţie. Împreună, pot ţine la distanţă răcelile şi gripa.

Cum îl prepari:

Cureţi un măr şi pui coaja la uscat minimum 48 de ore, apoi o adaugi în apă fierbinte (250 ml) şi laşi la infuzat timp de 7-8 minute.

Amesteci cu scorţişoară (un vârf de cuţit) şi-l strecori. Se poate consuma îndulcit cu miere ori cu ulei sau cu sirop de arţar.

2. Cu portocală şi iasomie, pentru linişte

O combinaţie menită să-ţi reînvie simţurile. În timp ce portocala îţi readuce pofta de viaţă, iasomia îţi „lucrează“ sistemul nervos, liniştindu-te.

De asemenea, iasomia stimulează producerea de substanţe care transmit creierului o stare de bine.

Se curăţă coaja de la o portocală şi se lasă la uscat cel puţin 24 de ore.

Prepari apoi o infuzie din 250 ml de apă clocotită, în care adaugi o linguriţă de iasomie şi laşi să stea la infuzat 5 minute.

Presari apoi o linguriţă cu coajă de portocală şi mai aştepţi 5 minute. Îl serveşti îndulcit cu miere.

Mai poţi citi şi:

- Cele mai bune ceaiuri antioxidante

- Trucuri pentru a creşte puterea ceaiurilor

- Topul ceaiurilor care ne feresc de răceli

3. Ceai verde şi zmeură, cu efect antimicrobian

Al treilea amestec de ceai fructat are în compoziţie ceaiul verde (bogat în antioxidanţi) şi zmeură, care se mândreşte cu proprietăţi anticancerigene şi antimicrobiene.

Este o combinaţie care încântă papilele gustative. Nu face exces de ceai verde cu zmeură.

Ceaiul verde conţine un echivalent al cofeinei, care-ţi poate da o senzaţie de surescitare, de aceea nu-l bea după ora 18.00.

Cum îl prepari:

Faci o infuzie din 250 ml de apă clocotită, în care adaugi o linguriţă de plantă de ceai verde şi laşi la infuzat 5 minute.

Pui apoi o linguriţă de fructe de zmeură uscate şi-l mai laşi la infuzat încă 5 minute. Se serveşte îndulcit cu miere.

4. Cu soc, muşeţel şi cimbru, contra răcelii

Cele trei plante din compoziţia ceaiului au proprietăţi minune asupra organismului. Socul reduce temperatura corpului în stările febrile, fiind recomandat în răceli, gripe şi în bronşite.

Muşeţelul are şi el calităţi antiinflamatoare ca şi socul şi este apreciat datorită proprietăţilor dezinfectante.

Cimbrul îi conferă ceaiului renumele de antibiotic natural.

Puternic dezinfectant, cimbrul poate combate tusea şi infecţiile respiratorii, intestinale şi urinare.

Laşi la uscat timp de 48 de ore flori de soc, de muşeţel şi de cimbru şi prepari apoi o infuzie din: 10 g soc, 10 g muşeţel şi 5 g cimbru, cât să încapă într-o lingură.

Peste amestec pui 250 ml de apă fierbinte şi laşi la infuzat 10 minute. Se bea îndulcit cu miere.

5. Cu rozmarin şi busuioc, pentru înviorare

Pe lângă gustul şi mireasma care te îmbie să-l încerci, ceaiul din rozmarin şi busuioc are şi proprie­tăţi benefice asupra organismului.

Ceaiul de rozmarin este bun după o noapte nedormită, deoarece alungă oboseala şi resuscitează activitatea creierului.

Busuiocul luptă cu stresul, te înviorează şi ajută la menţinerea echilibrului emoţional.

Cum îl prepari:

Amesteci 10 g plantă uscată de rozmarin, 10 g busuioc uscat şi 250 ml apă şi laşi să fiarbă timp de 7-8 minute.

După ce se răceşte, îl poţi bea îndulcit cu miere.

Cristina Bălănescu, medic fitoterapeut:

„În perioada de iarnă, ceaiurile aromate, pe lângă factorul «aromat», trebuie să mai degaje încă un element, şi anume căldură. Aceasta nu este dată de temperatura lichidului, a infuziei, ci este dată de conţinutul în energie calorică a plantei şi a aromei acesteia”.