Ceaiuri care te scapă de constipaţie

1 2 jpg jpeg

Suferi de constipaţie dacă ai scaun de 2-3 ori pe săptămână, însoţit de dureri abdominale sau de balonare. Problemele apar când alimentaţia este bogată în carne, produse de patiserie şi brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe şi cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică, dar şi să ne hidratăm corespunzător.

Pentru că deshidratarea este o cauză majoră a constipaţiei, aportul de lichide este extrem de important - cel puţin 2 litri zilnic. Ceaiurile pot fi, de asemenea, salvatoare atunci când vine vorba de constipaţie!

Ceaiul de cruşin, un bun laxativ

Ceaiul care şi-a câştigat reputaţia de bun laxativ este cel din coajă de cruşin. Decoctul are efect sporit. Se opăresc 1-2 linguriţe de coajă fărâmiţată într-o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de ora, iar apoi se fierbe la foc mic 15 minute. Se bea călduţ, îndulcit cu puţină miere, seara înainte de culcare. Acest ceai nu se bea mai mult de 7 zile într-o lună.

Ceai de salvie sau de cicoare

Alt leac împotriva constipaţiei este infuzia de cicoare sau de salvie. Se adugă o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi.

Ceai de muşeţel, ghimbir sau chimen

Oricare dintre aceste infuzii tratează eficient crampele, gazele şi balonarea asociate constipaţiilor.

Ceai din pudră de susan

În medicina chineză şi indiană, ceaiul din susan râşnit se recomandă în cazul constipaţiilor. La un litru de apă fiartă, se pun 4-5 linguri cu susan, se lasă la infuzat 15-20 de minute, apoi se răceşte. Susanul stimulează musculatura intestinală. Ideal ar fi un litru de ceai băut pe stomacul gol.

Ceai cu lămâie şi petale de trandafir

Fierbe apă cu puţin suc de lămâie, portocale şi zahăr. După dizolvare, adaugă petalele de trandafiri roşii folosiţi la dulceaţă. Se fierbe, se lasă la răcit şi se bea de fiecare dată când ai probleme cu scaunul.