Ceaiuri care te pun pe picioare iarna

1 2 jpg jpeg

Consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sănătos. Astfel, atunci când eşti răcit este bine să bei un

pentru că ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii.

Menta, sau izma, cum i se mai spune în popor, este una dintre cele mai cunoscute plante medicinal. Are efect calmant, împrospătează respiraţia şi ameliorează unele probleme digestive (gastrite, ulcer sau indigestie). Se bea o cană de infuzie după masă. Ceaiul se prepară din 2 linguri plantă uscată, la 250 ml apă clocotită.

Gălbenelele sunt bune sub formă de alifie pentru tăieturi, julituri,infecţii fungice, eczeme, precum şi alte probleme ale pielii. Acşionează ca un stimulent digestiv şi ca un regulator menstrual.

Gălbenelele ajută la scăderea febrei şi sunt benefice în cazul problemelor de gingii şi glande inflamate. Datorită efectului detoxifiant şi antiinflamator, ceaiul de gălbenele este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi şi simptome ale indigestiei, gastritei şi arsurilor gastrice.

Ceaiul de muşeţel calmează spasmele muşchilor stomacului provocate de gastrite şi colitele însoţite de colici. De asemenea, este eficient în cazul diareii şi, în general, în toate afecţiunile stomacului şi intestinelor, de cele mai multe ori în asociaţie cu frunzele de mentă.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit, iar dacă este vorba de o intoxicaţie, nu se mai consumă altceva în ziua respectivă.

Zmeura conţine zaharuri, vitaminele B şi C, acid malic şi citric. Este recomandat în ameliorarea digestiei, în caz de diaree, precum şi menstruaţie. Ceaiul se prepară prin infuzie, folosinfu-se o linguriţă de frunze la o ceaşcă cu apă clocotită. Împreună cu frunze de mur şi afin, frunzele de zmeur dau un ceai alimentar plăcut.

Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ceai de muşeţel, pentru că poate cauza contracţii uterine care pot duce la pierderea sarcinii.