Ceaiuri care te pun pe picioare iarna

1 2 jpg jpeg

Consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei s─ân─âtos. Astfel, atunci c├ónd e┼čti r─âcit este bine s─â bei un

pentru că ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii.

Menta, sau izma, cum i se mai spune ├«n popor, este una dintre cele mai cunoscute plante medicinal. Are efect calmant, ├«mprosp─âteaz─â respira┼úia ┼či amelioreaz─â unele probleme digestive (gastrite, ulcer sau indigestie). Se bea o can─â de infuzie dup─â mas─â. Ceaiul se prepar─â din 2 linguri plant─â uscat─â, la 250 ml ap─â clocotit─â.

G─âlbenelele sunt bune sub form─â de alifie pentru t─âieturi, julituri,infec┼úii fungice, eczeme, precum ┼či alte probleme ale pielii. Ac┼čioneaz─â ca un stimulent digestiv ┼či ca un regulator menstrual.

G─âlbenelele ajut─â la sc─âderea febrei ┼či sunt benefice ├«n cazul problemelor de gingii ┼či glande inflamate. Datorit─â efectului detoxifiant ┼či antiinflamator, ceaiul de g─âlbenele este util pentru sistemul digestiv, ficat, rinichi ┼či simptome ale indigestiei, gastritei ┼či arsurilor gastrice.

Ceaiul de mu┼če┼úel calmeaz─â spasmele mu┼čchilor stomacului provocate de gastrite ┼či colitele ├«nso┼úite de colici. De asemenea, este eficient ├«n cazul diareii ┼či, ├«n general, ├«n toate afec┼úiunile stomacului ┼či intestinelor, de cele mai multe ori ├«n asocia┼úie cu frunzele de ment─â.

Infuzia se prepar─â dintr-o lingur─â de mu┼če┼úel la o can─â cu ap─â clocotit─â. Se acoper─â vasul pentru 10 minute, apoi se strecoar─â. Ceaiul se bea ne├«ndulcit, iar dac─â este vorba de o intoxica┼úie, nu se mai consum─â altceva ├«n ziua respectiv─â.

Zmeura con┼úine zaharuri, vitaminele B ┼či C, acid malic ┼či citric. Este recomandat ├«n ameliorarea digestiei, ├«n caz de diaree, precum ┼či menstrua┼úie. Ceaiul se prepar─â prin infuzie, folosinfu-se o linguri┼ú─â de frunze la o cea┼čc─â cu ap─â clocotit─â. ├Ämpreun─â cu frunze de mur ┼či afin, frunzele de zmeur dau un ceai alimentar pl─âcut.

Femeile ├«ns─ârcinate trebuie s─â evite consumul de ceai de mu┼če┼úel, pentru c─â poate cauza contrac┼úii uterine care pot duce la pierderea sarcinii.