Ceaiuri care provoacă somnolenţă

2 jpg jpeg

Una dintre principalele cauze ale insomniei reprezintă lipsa de melatonină. Acest hormon este secretat de glanda pineală şi are rolul de a regla ritmul cardiac. În momentul în care corpul uman nu mai secretă destulă melatonină, apar şi insomniile care, netratate la timp, pot duce chiar şi la depresii.

Înainte de a apela la medicamente pentru inducerea stării de somnolenţă, poţi opta pentru remediile din plante, cum ar fi ceaiurile, care te ajută să te relaxezi şi care au un efect uşor sedativ. Iată câteva exemple de ceaiuri care provoacă somnolenţă!

Ceaiuri care provoacă somnolenţă - ceaiul de valeriană

Valeriana este cunoscută de mult timp pentru efectele ei calmante. Aceasta acţionează ca un sedativ natural pentru a reduce anxietatea. Este cea mai populară plantă medicinală pentru afecţiunile somnului, dar şi pentru tratamentul tulburărilor musculare, nervoase şi mentale, precum şi pentru combaterea oboselii.

Ceaiul conţine uleiuri esenţiale extrase din rădăcina de valeriană. Valeriana poate trata chiar şi insomniile cronice. Ajută la alinarea crampelor, durerilor, calmează mintea şi te ajută să adormi mai uşor. În general nu va provoca somnolenţă dacă este consumat în timpul zilei. Unul din avantajele majore ale acestui ceai este că nu provoacă dependenţă.

Ceaiuri care provoacă somnolenţă - ceaiul de sănătoare

Sunătoarea este utilă în tratamentul împotriva depresiei sau insomniei. Ceaiul poate fi folosit pentru un somn mai bun, dar nu trebuie combinat cu medicamentele antidepresive. De asemenea, trebuie menţionat că printre efectele secundare ale acestui ceai sunt fotosensibilitatea crescută. Prin urmare, e recomandată ca perioada petrecută în soare să fie cât mai mică.

Pentru a beneficia de efectele ei medicinale, este recomandat să consumi 1-3 ceşti de ceai pe zi timp de şase săptămâni, apoi faci două săptămâni pauză, după care poţi relua tratamentul.

Ceaiuri care provoacă somnolenţă - ceaiul de tei

Infuzia de tei are proprietăţi de relaxare asupra organismului, mai precis de liniştire. Florile de tei destind, calmează şi induc un somn liniştit, datorită uleiului volatil pe care le conţin. Ceaiul se consumă seara, înainte de culcare, pentru a beneficia din plin de calităţile sale sedative.

Ceaiuri care provoacă somnolenţă - ceaiul de muşeţel

Ceaiul de muşeţel este recunoscut mai ales pentru efectele sale antiinflamatorii. Însă el acţionează şi ca un sedativ uşor, ajutând la calmarea stomacului şi a greturilor, dar fiind în acelaşi timp un somnifer natural.

Ceaiuri care provoacă somnolenţă - infuzie din conuri de hamei şi valeriană

Popoarele germanice, având cea mai mare tradiţie în utilizarea hameiului, au fost acelea care au stabilit efecte miraculoase în combaterea insomniei, mai ales prin asocierea conurilor de hamei cu rădăcini de valeriană, aplicate într-o cură de două săptămâni.

Această combinaţie s-a dovedit foarte bine tolerată de organism şi de neegalat în combarea insomniei cronice, mai eficientă decât cel mai tare somnifer de sinteză chimică, numit benzodiazepină, asigurând un somn liniştitor, fără a provoca efecte secundare şi dependenţe, aşa cum apar după medicamentul de sinteză.