Ceaiuri care nu trebuie să lipsească din casă

1 2 jpg jpeg

Tot mai multă lume a început să înţeleagă şi să vadă efectele benefice ale ceaiurilor. Pentru fiecare durere, boală sau afecţiune există o plantă, care să îmbunătăţească starea. Fie că îl folosim pe post de medicament, fie că îl bem de plăcere, ceaiul este bun.

Sunt câteva ceaiuri care nu trebuie să lipsească din casă, datorită efectelor excelente asupra sănătăţii trupeşti, dar şi sănătăţii mintale a omului. Ceaiul de gălbenele este recomandat atât intern cât şi extern. Fie că vrei să te relaxezi într-o baie de ceai de gălbenele, fie că vrei să îţi revitalizezi ficatul sau ai nevoie de un pansament gastric, ceaiul de gălbenele clar nu trebuie să lipsească din casă. Unele studii arată că florile de gălbenele au un rol important în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în faza incipientă. De asemenea, dacă ai vânătăi, inflamaţii la nivelul pielii, furunculoze, eczeme sau parazitoze, ceaiul de gălbenele face minuni.

Printre ceaiurile care nu trebuie să lipsească din casă sunt ceaiul de sunătoare şi ceaiul de muşeţel.

Sunătoarea este un antidepresiv foarte puternic, linişteşte şi te face mai calm în urma stresului acumulat zi de zi. Muşeţelul are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi antispastică, în special la nivelul stomacului şi duodenului. Are şi efecte hipnotice, de aceea alături de sunătoare este excelent pentru o odihnă straşnică. S-a demonstrat şi acţiunea antistafilococică a florilor de muşeţel.

Ceaiul de măceşe nu trebuie, cu siguranţă, să lipsească din casă.

S-a demonstrat că fructul de măceş conţine între 0,30-0,80 g%, la fructele din măceşul care creşte la şes şi poate avea între 3,5 şi chiar 9 g% (9000 mg!!!) vitamina C la fructele care cresc în zone montane la atitudini mari. Vitamina C este indispensabilă, deoarece joacă un rol esenţial în desfăşurarea celor mai importante procese biologice, metabolizează şi elimină medicamentele luate în plus, ajută la sinteza noradrenalinei şi a substanţelor intracelulare, precum colagenul, matricea osoasă şi dentară. Aşadar, ceaiul de măceşe este extrem de important şi necesar în casă în toate anotimpurile.

Împotriva răcelilor şi gripelor, ceaiurile de cimbrişor şi soc nu trebuie să lipsească din casă.

Dacă cimbrişorul întăreşte sistemul imunitar şi ajută la vindecarea tusei, fructele de soc, sudorifice în stări febrile, scot răceala sau gripa din corp în 2 zile.

Un alt ceai care se încadrează la ceaiurile care nu trebuie să lipsească din casă este şi ceaiul de brusture este excelent ca dezintoxicant al ficatului.

Prin conţinutul în acizi cafeilchimici conţinuţi în cantităţi apreciabile în rădăcina de brusture, aceştia au proprietăţi de a proteja ficatul confruntat cu mulţi agenţi hepatotoxici. Este un bun diuretic-depurativ, detoxifiant-stimulant al secreţiilor biliare şi acţionează şi în diferite dermatopatii, precum acneea, dermatite seboreice sau furunculoze. În uzul extern se poate utiliza pentru stimularea creşterii părului şi în arsuri.

Bineînţeles, ceaiurile de zi cu zi, cum sunt ceaiul de fructe de pădure sau ceaiul de lămâie nu ar trebui scoase din lista ceaiurilor care nu trebuie să lipsească din casă.

Aroma şi vitaminele acestor ceaiuri sunt excelente dimineaţa pentru a începe o nouă zi plină de vitalitate şi energie. Este bine de ştiut, totuşi, că ceaiurile nu ar trebui băute în exces şi la cantitatea de ceaiuri băute într-o zi trebuie o cantitate egală de apă în organism. Ceaiurile sunt foarte benefice, dar nu hidratează la fel de bine ca apa şi pot dăuna atunci când sunt băute în exces.