Ceaiuri bogate în tanin

2 jpg jpeg

Taninul protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecţii şi inhibă bacteriile care provoacă apariţia cariilor dentare.

În plus, taninul combate bolile intestinale şi arsurile gastrice, fiind un bun antidiareic. Iată câteva ceaiuri bogate în tanin!

Ceaiuri bogate în tanin: salvia

Frunzele de salvie conţin uleiuri volatile bogate în esenţe, polifenoli şi flavonoizi, tanin şi un principiu activ cu gust amar, picrosalvina. Acestǎ bogǎţie de compuşi activi conferǎ frunzelor de salvie proprietǎţi în tratarea multor afecţiuni.

Frunza de salvie conţine un tanin special, cu efect astringent şi antiinflamator, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Salvia este tonic, antiseptic, digestiv, depurativ, tratazǎ tusea şi angina, iar bǎile cu salvie au efect antireumatic.

Ceaiuri bogate în tanin: ceaiul verde

Ceaiul verde a fost apreciat din timpuri străvechi ca un puternic medicament, având un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Cercetătorii afirmă că ceaiul verde este folosit în Asia de mii de ani atât ca băutură, cât şi ca medicament natural, care previne şi tratează foarte multe afecţiuni, având cea mai mare valoare medicală. În plus, taninul din compoziţia sa împiedică formarea tumorilor canceroase şi întăreşte sistemul imunitar.

Ceaiuri bogate în tanin: porumbele

Porumbele sunt fructe ale porumbarului (Prunus Spinosa), un arbust sălbatic din familia rozaceelor, ce creşte la câmpie, în zonele montane şi atinge 3 metri înălţime, având ramuri spinoase, flori albe şi fructe mici sferice, care se culeg în noiembrie.

Dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în taninuri. Conţin totodată minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, sodiu, magneziu, dar şi vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B şi vitamina C.

Taninul din compoziţia porumbarului este un antioxidant puternic, care acţionează asupra imunităţii organismului, ceea ce le conferă porumbelor calitatea de dezinfectant puternic. Taninul ajută la îndepărtarea tartrului de pe dinţi, la nivelul esofagului acţionează ca un ulei asupra amigdalelor bolnave şi are şi rolul de pansament stomacal.

Ceaiuri bogate în tanin: ceaiul negru

Taninul din compoziţia ceaiului negru protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecţii şi previne apariţia cariilor dentare.

Totodată, taninul combate bolile intestinale şi arsurile gastrice, este un bun antidiareic, iar polifenolii ajută la scăderea inflamaţiei intestinale care provoacă sindromul de colon iritabil.

Ceaiuri bogate în tanin: mătasea de porumb

Ceaiul din mătase de porumb este diuretic, antiinflamator şi calmant. Este eficient pentru îndepărtarea surplusului de kilograme şi calmează simptomele premenstruale. Mătasea de porumb mai este indicată şi împotriva pietrelor la rinichi, afecţiunilor prostatei şi în diverse probleme urinare.

Mătasea de porumb conţine în proporţie destul de mare flavonoide, saponine şi săruri de potasiu. Dar şi vitamine: K, C, B, E şi lipide, tanin şi substanţe minerale. Mătasea de porumb are şi importante surse de betacaroten şi seleniu.