Ceaiul de seminţe de mac previne osteoporoza

1 2 jpg jpeg

Macul, planta originară din Orientul Mijlociu, are o frumseţe deosebită, dar şi proprietăţi vindecătoare. Grecii antici foloseau floarea macului de câmp atât pentru tratarea infertilităţii, cât şi pentru calmarea durerilor. Petalele conţin mucilagii şi alcaloizi, substanţe care, foarte bine dozate, au efecte calmante.

Util în caz de osteoporoză

Seminţele de mac conţin acizi graşi Omega-6 şi fosfor, substanţe care ajută la o mai bună absorbţie a calciului în oase. Astfel, sunt utile atât în prevenţia, cât şi pentru reducerea simptomelor osteoporozei.

Poţi face o cură cu infuzie din seminţe de mac, timp de 14 zile.

Peste 10 g de seminţe torni o cană cu apă clocotită şi laşi să infuzeze, 10 minute. Când se răceşte, strecori. Iei câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, după masă.

Ameliorează simptomele bronşitei

Petalele uscate ale macului de câmp sunt un remediu excelent contra bronşitei. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de petale uscate, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute.

Se bea pe parcursul unei zile. Infuzia este de ajutor şi în ameliorarea simptomelor gripei, precum febra, cefaleea, oboseala, durerile articulare.

Este bună atât pentru cei care suferă de tuse convulsivă, cât şi pentru persoanele care au traheită sau laringită.

Tratamentul se urmează maximum 5 zile. În caz de laringită şi răguşeală, poţi face şi gargară cu infuzie din flori de mac, de câteva ori pe zi.

De ajutor în insomnie

Dacă te confrunţi cu episoade de insomnie, macul este o soluţie utilă, pentru că are efecte sedative.

Pui la fiert o linguriţă de petale uscate în 250 ml de apă, iar când dă în clocot, iei de pe foc. Laşi să se răcească şi poţi îndulci cu o linguriţă de miere. Bei ceaiul înainte cu 1-2 ore înainte să mergi la culcare.

Vindecă eczemele

Seminţele de mac sunt eficiente pentru vindecarea eczemelor, datorită conţinutului bogat de acid linoleic. Pui seminţe în lapte, cât să se înmoaie, apoi aplici pe piele, pe zona afectată.

Remediul reduce şi roşeaţa cauzată de arsurile solare.

Fiind bogate în carbohidraţi, proteine şi acizi graşi Omega 6, seminţele de mac ajută la creşterea nivelului de energie a organismului. În 100 g de seminţe se găsesc 18 g de proteine, 28 g de carbohidraţi şi 28 g de acizi graşi Omega 6.

Atenţie!

Tratamentele cu mac nu sunt recomandate copiilor. Nici adulţii nu trebuie să folosească remedii pe bază de mac fără a se consulta cu un fitoterapeut.