Ceaiul de mur tratează bolile de rinichi

1 2 jpg jpeg

Datorită conţinutului de tanin, flavonoizi, acizi organici şi vitamina C, frunzele de mur sunt un remediu excelent pentru tratarea bronşitelor, problemelor de stomac sau a hemoragiilor. De asemenea, şi simptomele bolilor renale pot fi ameliorate cu ajutorul frunzelor de mur.

Pentru această ultimă problemă, se face un amestec din 3 linguriţe de frunze de mur, 2 linguriţe de frunze de mesteacăn, 2 linguriţe de frunze de fragi, 2 linguriţe de seminţe de in şi 1 litru de apă clocotită. Se infuzează plantele 4 ore şi se bea amestecul în decursul unei zile. Bun în tratarea diareei Frunzele de mur au efect antiseptic, contribuind la combaterea diareei şi a intoxicaţiilor alimentare. Se infuzează 1 lingură de plantă în 250 ml apă pentru o oră. Se administrează o jumătate de pahar de infuzie de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Se amestecă 2 linguri de frunze de mur cu 300 ml apă şi se fierbe amestecul pe baie de aburi, 20 de minute. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi se foloseşte pentru gargară. Pentru efecte mai bune, se poate adăuga în soluţie ulei esenţiale de magnolie, ienupăr sau ghimbir.

Inhalaţiile preparate pe bază de frunze de mur sunt de mare ajutor atunci când răceala îţi dă târcoale. Se pune la fiert apă (500 ml), iar când dă în clocot, se opreşte focul şi se adaugă 3 linguri de plantă şi 2 picături de ulei esenţial de eucalipt. Se stă 10 minute deasupra vasului, cu capul acoperit.

Se amestecă 2 linguri de frunze de mur cu 1 lingură de gălbenele. Se toarnă 300 ml apă clocotită peste plante şi se lasă la infuzat 2 ore. Se ia câte o linguriţă de infuzie de 3 ori pe zi.

O altă reţetă, la fel de eficientă în cazul problemelor gastrointestinale, se prepară astfel: se ia câte o linguriţă de frunze de mur, pătlagină, coacăz şi cimbru. Se toarnă peste plante 400 ml apă şi se pune amestecul pe foc până dă în clocot. Se lasă să se infuzeze o oră, apoi se beau câte 2 căni pe zi.

Se toarnă 500 ml apă peste un amestec format din 2 linguriţe de frunze de mur, 3 linguriţe de frunze de căpşuni şi 2 linguriţe de flori şi frunze uscate de trandafir. Se pune pe foc până fierbe, apoi se lasă la infuzat o oră. Se administrează câte o cană de 2 ori pe zi.

Se amestecă 3 linguriţe de frunze de mur cu 4 lingurite de frunze de căpşuni, 2 linguriţe de frunze de mentă şi 1 linguriţă de talpa-gâştei. Se toarnă peste plante 500 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat, la loc cald, 3 ore. Se bea zilnic 100 ml din amestec.

Ai nevoie de câte o linguriţă din următoarele plante: frunze de mur, coajă de stejar, coada-calului, dentiţă, gălbenele şi flori de trandafir. Se toarnă 350 ml de apă, se lasă amestecul pe baie de aburi 10 minute, apoi se ţine la infuzat 2 ore. Loţiunea obţinută se aplică pe zonele cu probleme ale pielii.

În perioadele stresante, se poate prepara un ceai din 2 linguriţe frunze de mur, 1 linguriţă de mentă, 3 linguriţe de sovârf, jumătate de linguriţă de scorţişoară şi 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se bea câte 100 ml de amestec de 2-3 ori pe zi.