Ce poţi trata cu valeriană

1 2 jpg jpeg

Orice afecţiune care are nevozitatea sau stresul printre factorii declanşatori poate fi prevenită şi tratată cu ajutorul remediilor cu valeriană, îndeosebi a infuziei din rădăcină de valeriană. De pildă, cardiacilor şi celor care suferă de boli de inimă apărute pe fond nervos, ca urmare a epuizării, a nervozităţii, anxietăţii li se recomandă tratamente naturiste cu valeriană. De asemenea, femeile ajunse la vârsta menopauzei pot lua valeriană pentru a combate efectele schimbărilor hormonale ivite în această etapă a vieţii.

De ce este utilă valeriana în caz de insomnie

Acidul izovalerianic este substanţa din compoziţia valerianei căreia i se datorează eficacitatea în combatarea insomniei. Aceasta are efect sedative asupra sistemului nervos central. Nu trebuie folosită pe termen lung, nu mai mult de 3-4 săptămâni la rând, pentru că poate să aibă chiar efectul contrar, dând agitaţie, palpitaţii. În timpul curei, se bea o cană de infuzie de valeriană pe zi, pe parcursul unei ore înainte de culcare. Nu se pune mai mult de o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită.

Anxietatea şi stresul

Uleiul volatil şi acidul izovalerianic pe care le conţine valeriana calmează şi alungă nervozitatea, agitaţia, anxitatea. Este nevoie de 3 capsule cu extract de valeriană pe zi pentru ca toate acestea să dispară. Se mai pot folosi zilnic în acelaşi scop o cană de ceai de valeriană, făcut dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă, sau 30 de picături de tinctură de valeriană luate cu puţină apă.

Contraindicaţii

Remediile cu valeriană trebuie evitate de:

- cei care suferă de boli de ficat

- persoanele care iau somnifere,

- femeile gravide şi de cele care alăptează.

Crampele stomacale

Cu infuzie sau cu tinctură de valeriană se pot alunga şi crampele de stomac, durerile digestive, cum sunt acelea cauzate de sindrom de colon iritabil. Pentru ceai, se pune la infuzat o linguriţă de plantă la 150 ml de apă clocotită. Cei care prefer să ia tinctură de valeriană, au nevoie de 20 de picături de 3-4 ori pe zi.