Ce poţi trata cu salvie

1 2 jpg jpeg

Salvia (Salvia officinalis) era folosită de egipteni, în Antichitate, ca „medicament“ pentru fertilitate, iar Dioscoride, un medic, farmacolog şi botanist din Grecia antică, nota că decoctul apos din această plantă avea puterea de a opri sângerările şi de a curăţa rănile, ulceraţiile şi inflamaţiile. Specialiştii în medicină naturistă spun că salvia poate fi folosită sub formă proaspătă, ca pulbere uscată, ca tinctură, infuzie, decoct, vin medicinal şi oţet. Planta are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antiseptice, antispasmodice, antivirale, astringente, relaxante şi aromatice.

Combate balonarea şi indigestia

Salvia este utilă în caz de indigestie, balonare, colite de fermentaţie, enterocolite, tulburări de tranzit, dischinezii biliare (evacuarea anormală a veziculei biliare).

Curăţă tenul acneic

Salvia este eficientă în tratarea problemelor de la nivelul pielii. În aplicaţii externe, planta este benefică în cazul tenului cu probleme, cu pori dilataţi, cu pete pigmentare sau pentru tenul acneic, care secretă sebum în exces. În acest caz, se utilizează sub formă de spălături sau comprese cu infuzie sau decoct de salvie. Compresele se ţin pe faţă 15-20 de minute. Se pot folosi şi creme sau geluri cu extract natural de salvie.

Cum se prepară leacurile

Poţi face acasă propriile tratamente naturiste folosind salvie proaspătă sau uscată. Pentru pielea grasă şi cu acnee, poţi prepara un tonic simplu: se adaugă 1 lingură de salvie la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă 30 de minute la infuzat, se strecoară şi se răceşte bine înainte de a tampona faţa cu acest tonic, cu ajutorul unei dischete demachiante.

Pentru durerile în gât, sunt de ajutor gargarele cu ceai de salvie. Se pun 2 linguriţe de frunze uscate de salvie în 200 ml de apă. Se fierbe şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară, se îndulceşte cu miere când s-a mai răcit, apoi se face gargară de 2 ori pe zi.

Pentru clătirea părului, se adaugă 1 linguriţă de salvie la 50 ml de apă clocotită. Când se răceşte, foloseşte-o pentru a clăti podoaba capilară şi vei observa că te scapă de mătreaţă. Este un remediu benefic şi pentru părul fragil, lipsit de vitalitate.

Are şi contraindicaţii

Conţinutul din uleiul esenţial de salvie poate fi toxic dacă este consumat în cantităţi mari. Utilizarea plantei este contraindicată femeilor însărcinate şi celor care alăptează, deoarece le opreşte lactaţia, precum şi pacienţilor care suferă de epilepsie. Diabeticii vor folosi salvia cu prudenţă, deoarece în combinaţie cu tratamentul medicamentos, poate contribui la scăderea nivelului glucozei în sânge.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie

La nivelul mucoasei bucale, salvia are efecte foarte bune antiseptice, dezinfectante, antiinflamatoare. Se face gargară cu ceai sau decoct, cu tinctura diluată în apă sau ceai ori se poate utiliza gel cu salvie. Salvia este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, ameliorează durerile de gât provocate de faringite, amigdalite, afte. De asemenea, albeşte dantura şi împrospătează respiraţia.