Ce poţi trata cu ceai de sunătoare

1 2 jpg jpeg

Denumirea botanică a sunătoarei, Hypericum perforatum, face referire la punctele negre regăsite pe interiorul frunzelor, însă numele său popular, iarba Sfântului Ioan, provine de la data de înflorire a plantei, respectiv în preajma acestei sărbători, pe 24 iunie. Este utilizată pentru a ameliora problemele şi leziunile musculare, reduce inflamaţiile şi, asociată cu alte plante, este un bun remediu pentru cazurile de depresie şi anxietate.

Componentul principal este un ulei volatil numit hipericină. Mai conţine flavonoide, tanin, rezine, acid cafeic şi clorogenic, derivaţi carotenoidici şi diverşi acizi organici: acid ascorbic, nicotinic, valerianic şi acizi polifenolici.

Iată ce poţi trata cu ceai de sunătoare:

Ceaiul de sunatoare tratează depresia uşoară şi moderată

Sunătoarea este apreciată şi în cazul anxietăţii şi tensiunii nervoase, deoarece conţine hiperforină şi hipericină, flavonoizi care înlesnesc eliberarea neurotransmiţătorilor (dopamină, noradrenalină şi serotonină). Aceştia joacă un rol important în funcţionalitatea optimă a sistemului nervos, iar hipericina, în special, este capabilă, să inhibe un compus chimic responsabil de anxietate şi depresie.

Ca urmare, consumul acestei plante poate induce starea de bine, tratează depresia uşoară sau moderată, fluctuaţiile de dispoziţie, astenia şi oboseala cronică. Planta este indicată, în special, pentru „nevrozele menopauzei”, multe femei experimentând anxietate, depresie şi alte tulburări emoţionale în această perioadă.

Se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere. Efectele apar după 2-3 luni de administrare, dar sunt sigure.

Ceaiul de sunatoare trateaza gripa şi afecţiunile respiratorii

Sunătoarea are proprietăţi antibiotice şi antivirale, care pot ajuta la ameliorarea congestiei sinusurilor şi a tusei cronice. Se mai poate prescrie şi în caz de gripă şi bronşită. O ceaşcă de ceai de sunătoare, după micul dejun şi cină, poate ajuta la calmarea gâtului şi a sinusurilor cu probleme.

Ceaiul de sunatoare trateaza insomniile

Administrarea de sunătoare este utilă celor care au de-a face cu insomniile, întrucât măreşte perioada de somn profund fără vise (cea mai odihnitoare fază a somnului), stimulează producţia de melatonină (hormonul somnului) şi face trezirea mai uşoară.

Se administrează tinctura de sunătoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22.

Afecţiuni ale anusului

Se fac băi de şezut cu infuzie de sunătoare. Decoctul se obţine astfel: 5 linguri de sunătoare uscată şi mărunţită groscior se dau într-un clocot, într-un litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează.

Precauţii şi contraindicaţii

Sunătoarea este contraindicată în cazul în care:

• eşti alergic la orice compus al acestei plante; • eşti gravidă; • urmezi un tratament cu antidepresive, amfetamine sau de subţiere a sângelui, analgezice narcotice; • există antecedente de depresie severă.