Ce poţi face cu frunzele de piersic

1 2 jpg jpeg

Piersicul, minunatul pom fructifer ce dă fructe hidratante şi benefice pentru păr şi pielea, este originar din China şi a fost adus în Europa în Evul Mediu. Deşi era considerat în trecut otrăvitor, căci sâmburii de piersic au în compoziţie acid cianhidric, piersicile au fost mereu adorate.

De la flori, la fruct şi frunze, acest pom cu roade dulci are o multitudine de caracteristici terapeutice. Iată ce poţi face cu frunzele de piersic, ce poţi trata şi cum.

Ce poţi face cu frunzele de piersic – frunzele de piersic, bogate în vitamine şi minerale

Atât frunzele, cât şi florile şi fructele de piersic conţin vitamine şi minerale demne de luat în seamă, precum calciu, cupru, iod, kaliu, potasiu, mangan, magneziu, zinc, celuloză, sulf, vitaminele din complexul B, vitaminele A şi E. De asemenea se găsesc şi ulei volatil, aldehide, acid valeric şi multe altele.

Cine a avut posibilitatea de a sta la ţară, ştie că frunzele de piersic erau folosite în vechime în cazurile de arsuri şi opăreli, din care se putea murea. Cataplasmele din frunze de piersic se fac în cazurile de arsuri, chiar şi în cazuri mai grave. Se spune că tratamentul pentru arsuri cu frunze de piersic înlătură posibilitatea ca cicatricile să se mai vadă după vindecare.

Ce poţi face cu frunzele de piersic – vindecă rănile vechi şi arsurile

Cataplasmele cu frunze de piersic au fost folosite cu succes şi în cazurile de cancer de piele. De altfel, dacă sunt pisate şi stoarse bine, frunzele de piersic se pot pune direct pe rănile mai vechi, pentru a le vindeca şi a dispărea cicatricea.

Un alt beneficiu al cataplasmelor cu frunze de piersic este şi acela pentru tratarea aftelor, erizipelului şi mâncărimilor de piele. Ceaiul din frunze uscate de piersic este excelent în cazl constipaţiei, gutei şi nefritelor.

Spălăturile locale sau băile de şezut cu infuzie de frunze de piersic sunt eficiente în cazul hemoroizilor. Iar în cazurile de cancer de col uterin se fac spălături vaginale cu ceai de frunze de piersic cât mai des.

Ce poţi face cu frunzele de piersic – tratează reumatismul şi viermii intestinali

În medicina tradiţională, frunzele de piersic se amestecau cu coaja de gorun pentru obţinerea băilor, care tratau reumatismul la mâini şi picioare. Frunzele de piersic pisate se punea şi pe rănile vacilor, în trecut, atunci când aveau viermi.

Decoctul de frunze de piersic are acţiune antispastică, dă rezultate bune împotriva viermilor intestinali, fiind un bun purgativ. Ceaiul se mai foloseşte, în tradiţia populară, pentru îndepărtarea durerilor de piept. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate fierte 5 minute în 250 de ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.