Ce plante te scapă de ţânţari

1 2 jpg jpeg

Vara, insectele îţi dau mari bătăi de cap şi reprezintă un nivel ridicat de trasmitere a diferitelor boli. Totuşi, dacă soluţiile din comerţ nu te-au ajutat să scapi de ele, ar fi cazul să te îndrepţi spre remedii ceva mai naturale, precum plantele anti-ţânţari.

Înţepăturile de ţânţari, frecvente vară

Pe timpul verii sunt inevitabile înţepăturile de ţânţari. Aceştia pot lăsa în urmă zone iritate, roşii şi o senzaţie de mâncărime care pot să-ţi dea peste cap starea de bine.

În caz de înţepături de ţânţar, ia măsuri imediate, prima fiind cea a dezinfectării locului, aplicând o soluţie dezinfectantă sau cu apă rece şi săpun. Ai la îndemână mai multe leacuri naturale.

Totodată, în cazul reacţiilor extinse se recomandă să consulţi medicul, reacţia alergică putând evolua sever.

Plantele care alungă ţânţarii pot fi uşor cultivate în grădini, chiar şi în ghivece, în funcţie de spaţiul de care dispune fiecare:

Busuiocul

Busuiocul face parte din categoria plantelor care alungă insectele, inclusiv ţânţarii. Astfel, mirosul de busuioc îndepărtează muştele, dar şi ţânţarii.

Menta

Aceasta se poate semăna direct în grădină, după care se înmulţeşte singură. Poate fi crescută chiar şi la umbră, doar că frunzele vor fi mai puţin aromate. Poţi păstra un ghiveci cu flori proaspete în bucătărie pentru că e o plantă care creşte foarte bine şi fără lumina directă a Soarelui.

Citronella Tufele de citronella alungă ţânţarii în mod eficient, graţie aromei sale asemănătoare cu a lămâii. Este o plantă perenă, care se întreţine uşor când este sădită în grădină sau ghiveci, fiind o soluţie naturală împotriva insectelor supărătoare. Rozmarinul

O altă plantă care alungă insectele este rozmarinul, dar este bine de ştiut că ţine la respect şi pisicile, felinele fiind destul de reticente faţă de mireasma acestuia. În serile de vară, pregăteşte o cană de ceai de rozmarin şi aşeaz-o la fereastră. E o barieră naturală pentru ţânţari.

Mărarul

Mărarul atrage insectele care consumă păduchii de frunze. E destul să semeni o dată, apoi cu greu mai scapi de el, se răspândeşte rapid.

Lavanda

Lavanda este una dintre cele mai cunoscute plante care alungă insectele, aroma sa puternică ţinând la distanţă nu numai moliile, ci şi ţânţarii sau muştele. Strânge câteva flori în săculeţe de pânză şi atârnă-le de umeraşe sau ascunde-le în buzunarele paltoanelor. Vei scăpa de molii.

Cimbrul are proprietăţi antiseptice demonstrate, e un antidepresiv natural, tonfică organismul, e bun pentru răceli, tuse, inflamaţii bucale, dureri digestive. În plus, acesta îndepărtează muştele şi ţânţarii.

...numai femelele înţeapă? Acestea se hrănesc cu sânge, străpungând pielea cu un organ asemănător unei trompe. În timp ce extrage sângele, femela de ţânţar „injectează” în piele o substanţă cu rol anticoagulant. Aceasta conţine anumite proteine care rămân în piele şi pot declanşa un răspuns imun în organismul tău. Aşa se face că locul înţepăturii se înrăşeşte, se umflă şi te mănâncă.

Remedii la îndemână în caz de înţepături de ţânţari

Dacă ai fost înţepat de ţânţari, umezeşte puţin zona, apoi aplică un vârf de linguriţă de sare şi freac-o de piele.

Oţetul de miere este la fel de eficient împotriva înţepăturilor de ţânţari. Picură un pic de oţet de miere şi masează până când intră în piele.

Pasta de dinţi, în special cea cu mentă, ameliorează imediat sentimentul de mâncărime şi calmează zona inflamată.

Cel mai mare pericol legat de înţepături de ţânţari este infecţia determinată de ruperea pielii prin scărpinare. Dacă mâncărimea este prea puternică, picură zeama de lămâie peste zona inflamată.

Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu împotriva înţepăturilor de ţânţari. Amestecă puţină apă cu bicarbonat de sodiu şi alică pasta obţinută. Lasă să acţioneze 10-15 minute, iar mâncărimea va dispărea rapid.