Ce nu ştiai că poţi trata cu vâsc

1 2 jpg jpeg

Indicat în bolile sistemului nervos

Fiindcă are proprietăţi vasodilatatoare, hipotensoare, antispasmodice, decongestive, antitumorale şi de eliminare a ureei, vâscul este recomandat în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, respiratorii, ale sistemului nervos, dar şi cele tumorale.

Îl poţi folosi şi în caz de convulsii, migrene de origine nervoasă şi nevralgii. În uz extern este utilizat sub forma de comprese în nevralgii, sciatică si dureri reumatismale sau sub forma de băi de şezut în cazul leucoreei abundente. Pentru uzul intern se poate opta pentru infuzii, macerate în vin alb, pulbere în capsule, sirop sau pilule.

De ajutor în oboseala cronică Sucul de vâsc este un remediu indicat în caz de sterilitatea feminină şi pentru oboseală cronică. Îl prepari din frunze şi din tulpini proaspăt culese. Le speli şi le pui în storcător. Apoi, diluezi 20 de picături într-un pahar cu apă. Ca să aibă efect, remediul se ia o dată pe zi, timp de două-trei luni. Femeile care au probleme de fertilitate pot bea 20-25 de picături de suc dizolvat într-un pahar cu apă, pe stomacul gol, dimineaţa, cât şi seara, la o jumătate de oră după cină. Indicat în caz de hipertensiune Vâscul este de mare ajutor în tratarea hipertensiunii arteriale. Poţi apela la tinctura de vâsc, care se găseşte la magazinele cu produse naturale, cât şi la ceai.

Ceaiul trebuie băut şase săptămâni, într-o cură care trebuie ţinută o dată pe an. Se beau câte trei căni pe zi timp de trei săptămâni, două căni timp de două săptămâni şi o cană timp de o săptămână.

Fiind bogat în flavonoizi, dar şi în vitamina C, vâscul este de mare ajutor atunci când ai răcit. Tusea este calmată cu ajutorul unei căni cu ceai de vâsc.

Totodată, pulberea obţinută din această plantă, câte o linguriţă de două ori pe zi, creşte imunitatea. Poţi apela şi la un extract de mlădiţă de vâsc, 30 de picături pe zi (le pui într-un pahar cu apă).

Ciclurile menstruale abundente pot fi normalizate cu ajutorul vâscului. Este necesar să bei, timp de jumătate de an, câte o cană de ceai preparat din această plantă, în fiecare dimineaţă.

Ca să-l prepari, iei o lingură de plantă mărunţită, peste care torni 250 ml de apă rece. Se lasă la macerat pe timpul nopţii. Dimineaţa, îl strecori. Se bea neîndulcit, câte o cană pe zi.

Bufeurile, transpiraţiile şi palpitaţiile care însoţesc menopauza pot fi tratate cu ceai de vâsc. Se bea câte o cană pe zi, când apar aceste manifestări.

Şi stările nervoase se reduc dacă ţii o cură de minimum trei luni, perioadă în care bei zilnic, dimineaţa şi seara, câte două căni cu ceai de vâsc.

ATENŢIE!

Dacă nu cumperi preparate din vâsc de la magazinele de specialitate şi vrei să le prepari chiar tu, trebuie să fii foarte atent de unde culegi planta!

Sunt bune doar crenguţele culese de pe măr, păr, prun şi gutui, acesta fiind vâscul medicinal. Cel crescut pe alţi copaci este toxic, şi dacă-l vei folosi rişti să te intoxici. Copiii sub 18 ani, femeile însărcinate şi cele care alăptează nu trebuie să bea ceai de vâsc.