Ce nu ştiai că poţi trata cu mac

1 2 jpg jpeg

În fitoterapie, de la mac se utilizează seminţele şi petalele. Acestea din urmă se colectează în lunile mai-iunie şi se usucă în locuri ferite de razele soarelui, iar seminţele se strâng în august-septembrie. Remediile naturiste cu mac pot fi administrate atât intern, cât şi extern.

Combate osteoporoza

Seminţele de mac sunt bogate în acizi graşi Omega-6. Uleiul care se obţine din acestea previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a osteoporozei ajutând la fixarea calciului în oase. Se recomandă consumul unei linguriţe de ulei din seminţe de mac, de 2 ori pe zi.

Pentru a ţine osteoporoza la distanţă mai poţi încerca şi infuzia din seminţe de mac. Pune într-un vas 10 g de seminţe uscate şi toarnă 250 ml de apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat 20 de minute, strecoară, iar după ce s-a răcit, adaugă o lingură de miere de albine. Ia câte o lingură, de 2 -3 ori pe zi, după masă. Urmează cura doar 2 săptămâni.

Adevărat somnifer

Pentru că are efecte sedative şi calmante, macul este de ajutor când nu poţi să dormi. Pune 3 g de petale uscate de mac într-un vas şi toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă, iar după 10 minute filtrează amestecul. Ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de masă şi seara, cu 30 de minute înainte de a te pregăti de somn.

Înlătură durerile de cap

„Petalele uscate (administrate sub formă de ceai, infuzie, tinctură, siropuri şi capsule) au efecte emoliente, calmante ale tusei (utile în caz de răceală, laringită, bronşită, astm bronşic), reduc intensitatea colicilor şi a nevralgiilor“, explică medicul Ruxandra Constantina.

Dacă durerile de cap nu-ţi dau pace, urmează o cură cu tinctură de mac, 2 săptămâni. Pune într-un vas 10 g de petale de mac şi toarnă 500 ml de alcool de 40 de grade. Lasă amestecul la macerat 2 săptămâni, într-un loc răcoros şi întunecat. Nu uita să agiţi din când în când recipientul. Se administrează 15 picături, de 2 ori pe zi, cu jumătatea de oră înainte de masă.

Calmează tusea

Pentru ameliorarea durerilor în piept şi protejarea căilor respiratorii, consumă seminţe de mac. Acestea te ajută să te linişteşti după efort. Umple un sfert de pahar cu lapte călduţ şi adaugă o linguriţă de seminţe de mac. Amestecă şi bea licoarea pe loc, de preferat în a doua parte a zilei. Urmează tratamentul doar 5 zile.

Atenţie! Utilizarea unor extracte din capsule pentru tratarea unor afecţiuni interne poate duce la accidente mortale. De aceea, consultă medicul înainte să urmezi o cură cu mac. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, Centrul terapii naturiste Sanavit Consult, Bucureşti

În cosmetică, pasta obţinută din seminţe de mac are efecte hidratante, emoliente, antiîmbătrânire. În alimentaţie, se pot adaugă în prăjituri şi cozonac, pâine şi în alte produse de panificaţie, precum şi în salate. Pentru a fi folosite în deserturi, seminţele de mac măcinate trebuie mai întâi înmuiate în apă fiartă (1-2 ore) sau lapte fiert. Rumeneşte uşor seminţele, pentru a le intensifica savoarea şi aroma, şi abia apoi foloseşte-le în salate.