Ce minuni poate face cătina pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Cum să n-o iubeşti? Conţine aminoacizi, betacaroten, zeaxantină, licopen, flavonoide, acizi graşi Omega-3, -6 şi -9, acid tanic, vitaminele B1, B2, K, C, A, E, peste 60 de antioxidanţi, cel puţin 20 de minerale, acid malic, uleiuri şi alţi compuşi bioactivi. Toate astea sunt comoară pentru sănătatea ta. Cercetări recente au demonstrat că minunata cătină ajută la stimularea activităţii fizice, la prevenţia fibrozei hepatice, la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea activităţii sistemului circulator. În plus, mai are ceva ce nu se găseşte prea des – Omega-7 – un acid gras care face minuni pentru sănătatea pielii şi circulaţia sângelui. S-o luăm pe rând.

Protejează inima şi susţine sistemul sangvin şi limfatic

Conţinutul crescut de vitamina C ajută la asimilarea fierului în corp, asigurând, prin asta, un flux continuu de sânge, pentru că fierul e un ingredient esenţial în alcătuirea celulelor roşii. Pentru că scade nivelul colesterolului rău, eliberează arterele şi, prin urmare, scade riscul de ateroscleroză. Prin conţinutul de minerale, ajută la curăţarea sistemului limfatic. Pentru asta, sunt foarte bune atât uleiul de cătină (10-15 linguriţe de 3 ori pe zi, timp de cel puţin 2 săptămâni) cât şi maceratul (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale).

Susţine funcţiile hepatice

Aminoacizii din cătină susţin funcţia hepatică şi ajută la regenerarea ficatului. Foarte indicat e siropul de cătină în hepatite şi ciroze. Se poate folosi uleiul maceratul sau siropul (v. reţeta mai jos).

Efect protector contra cancerului

S-a dovedit că sucul stors din fructele de cătină e foarte eficient în reducerea tumorilor canceroase. Fructele de cătină au o bogată compoziţie de antioxidanţi, lucru care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cercetătorii au observat că antioxidanţii din cătină „arestează“ celulele canceroase şi nu le lasă să se răspândească. Se foloseşte sub orice formă suportabilă de către bolnav.

Sănătatea stomacului

Ulcer, gastrită, diaree, inflamaţii ale intestinului subţire şi gros, toate pot beneficia de pe urma cătinei. Se iau 10-20 picături de ulei de cătină de trei ori pe zi, fie simplu, fie în amestec cu miere, în cure de 3 luni dar cel puţin 2 săptămâni.

Susţine sistemul imunitar

Cătina are cel mai mare conţinut de vitamina C, mai mare decât a citricelor şi a măceşelor. Pentru sistemul imunitar, vitamina C e o binecuvântare. Celelalte vitamine şi conţinutul generos de acizi graşi promovează activitatea sistemului imunitar. Uleiul, tinctura, maceratul sau siropul sunt la fel de eficiente în ţinerea departe a bolilor sezonului rece sau pentru combaterea infecţiilor respiratorii.

Ajută la regenerarea celulelor pielii

Acizii graşi pe care-i conţine cătina asigură menţinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii. Stimulează refacerea colagenului şi previne depigmentările provocate de îmbătrânire. Face minuni în caz de arsuri ale pielii (chiar şi de soare) eczeme sau ulceraţii.

Foarte bun în tulburările provocate de menopauză. Ajută la regenerarea părului şi a unghiilor exfoliate. Se foloseşte uleiul de cătină albă, aplicat extern pentru depigmentări şi alte probleme ale pielii, ca ingredient în măşti

pentru problemele părului şi aplicat pur şi simplu pe unghii.

Combate celulita

Masajul cu ulei de cătină e foarte eficient pentru reducerea celulitei. Aplică ulei pe zona afectată şi masează cu un aparat sau cu mâinile. Efectul e vizibil în doar câteva săptămâni.

Cum prepari remediile

Uleiul de cătină

Prepari din 200-300 g de fruct proaspăt de cătină, ulei de orice fel, obţinut prin presare la rece. Într-un borcan încăpător, peste fructele proaspete, spălate şi uscate, torni uleiul cît să acopere şi încă trei degete în plus. Laşi la temperatura camerei 3-5 săptămâni. Agiţi preparatul zilnic. În tot acest timp, vei observa cum, la suprafaţă, se formează o peliculă portocalie. E uleiul de cătină. După 3-5 săptămâni, strecori uleiul într-un recipient mai mic şi, după fiecare folosire, ai grijă să laşi recipientul cu dopul în jos, ca să previi râncezirea.

Tinctura de cătină

Peste 7 linguri de pulbere de cătină (fruct uscat şi măcinat) torni 250 ml de alcool alimentar, încălzit la 70-80 de grade. Laşi la macerat 15 zile, agitând periodic. La sfârşit, strecori şi extragi alcoolul.

Maceratul

Cel mai popular mod de preparare a maceratului de cătină e amestecul fructului cu miere – două părţi de miere la o parte de cătină. Maceratul se păstrează la frigider şi se consumă o linguriţă-două înainte de mesele principale.

Siropul

Dai 4 kg de cătină prin storcătorul de fructe şi obţii cam 2 l de suc, pe care-l amesteci cu 3 l de miere. Păstrezi la rece. Când consumi, diluezi cu apă. Ce rămâne de la stors usuci şi apoi macini într-o râşniţă. Aşa, ai obţinut pulberea.

Atenţie!

Dacă suferi de o disfuncţie a circulaţiei sângelui, fructele de cătină pot fi periculoase, pentru că fluidizează circulaţia sângelui. De asemenea, dacă iei medicamente pentru hipertensiune sau suferi de hipotensiune, cătina nu este o opţiune pentru dvs.