Brusturele curăţă organismul de toxine

2 jpg jpeg

Brusturele este o plantă bianuală şi este bine ca rădăcina de brusture să fie culeasă în primul an, înainte ca planta să înflorească. Momentul prielnic recoltării este toamna, iar de la plantă se păstrează doar rădăcina, care se spală, se taie bucăţi şi se lasă la uscat.

Îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului limfatic

Sistemul limfatic, care este format dintr-o reţea de vase, prin care transportă limfa în întregul organism, are rolul de a curăţa celulele corpului de toxine. Rădăcina de brusture stimulează sistemul limfatic şi grăbeşte astfel procesul de detoxificare a organismului. Pentru decoct, macină rădăcina de brusture până când obţii echivalentul a 2linguriţe cu pulbere. Amestec-o cu 200 ml apă, lasă la macerat peste noapte şi strecoară. Fierbe pudra 2-3 minute în 200 ml apă, strecoară din nou şi combină cu maceratul. Bea decoctul pe parcursul zilei.

Diuretic natural

Persoanele care se confruntă cu retenţia de apă pot bea 2-3 căni de macerat din rădăcină de brusture. Remediul îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor, eliminând astfel excesul de apă din organism. Odată cu apa sunt eliminate şi substanţele toxice. Pentru macerat, combină 4 linguriţe cu pudră de rădăcină de brusture cu 400 ml apă. Lasă peste noapte, la temperatura camerei şi filtrează a doua zi. Bea maceratul dimineaţa şi seara, cu jumătate de oră înainte de masă.

Previne apariţia diabetului

Rădăcina de brusture conţine inulină, o fibră solubilă care îmbunătăţeşte digestia şi scade cantitatea de zahăr din sânge. Pentru a echilibra valorile glicemiei este recomandată tinctura de brusture. Pune100 g de rădăcină măcinată de brusture în 500 ml alcool pur, toarnă amestecul într-o sticlă, pe care o ţii într-un loc răcoros 14 zile. Filtrează şi ţine tinctura într-un recipient din sticlă, la frigider. Bea zilnic o cană de apă în care ai dizolvat o lingură de tinctură.

Atenţie!

Pulberea din rădăcină de brusture este valabilă doar 14 zile! După acest interval oxidează.

Împiedică formarea celulelor canceroase

Persoanelor care sunt susceptibile de a suferi de cancer de sân, de colon sau de pancreas, precum şi cele care au trecut deja printr-o astfel de experienţă le este recomandat ceaiul de brusture. În cadrul studiilor pe animale s-a observat că această plantă are proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor maligne. Brusturele conţine arctigenin, un polifenol cu rol antioxidant care împiedică celulele canceroase să se înmulţească. Ceaiul se bea doar la recomandarea medicului.

Calmează durerile articulare

Rădăcina de brusture are rol antiinflamator, ceea ce ajută la ameliorarea durerilor articulare, mai ales cele cauzate de osteoartrită. Un studiu publicat în „Jurnalul Internaţional de boli reumatice “ a arătat că 3 căni de ceai de brusture pe zi reduc valorile markerilor inflamatori, în special proteina C-reactivă.

Cui îi este contraindicat

Femeile însărcinate trebuie să evite produsele naturiste pe bază de brusture, deoarece potafecta fătul. De asemenea, brusturele nu este recomandat nici celor care sunt deshidrataţi, întrucât are efect diuretic.