Brânca-ursului, ginsengul românesc

1 2 jpg jpeg

Brânca ursului este uşor de recunoscut după florile mici, albe, dispuse în bucheţele. Mai este cunoscută şi sub denumirea de laba-ursului. Creşte în zonele de deal şi de munte, în locuri luminoase şi umede.

Începând din luna iulie, imediat după ce înfloreşte, se poate recolta florile, tulpinile şi frunzele plantei, care, odată uscată şi mărunţită, este excelentă pentru scăderea tensiunii arteriale şi în afecţiunile aparatului reproducător.

Îmbunătăţeşte virilitatea

Brânca-ursului normalizează activitatea secretorie a glandelor sexuale feminine şi masculine, fiind o plantă medicinală de ajutor în caz de frigiditate, impotenţă şi sterilitate la fel ca ginsengul. Din florile şi seminţele ei, uscate şi măcinate, se poate face o tinctură. Într-un borcan, se pune pulberea obţinută, peste care se toarnă alcool de 70° până la umplerea recipientului. Se lasă 10 zile, agitându-se zilnic. La final, extractul trebuie filtrat şi păstrat într-un loc întunecos şi răcoros.

Din el, se ia zilnic câte 1 linguriţă de tinctură cu un pahar de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Una dintre dozele obişnuite se poate bea cu 30 de minute înainte de actul sexual, pentru relaxarea musculaturii uterine şi stimularea libidoului.

Utilă în problemele menstruale

În cazul întârzierii sângerărilor lunare cu mai mult de 3-4 luni, poate fi vorba despre o afecţiune numită amenoree. Pe lângă un consult de specialitate, poate fi început un tratament naturist pe bază de pulbere sau de tinctură de brânca-ursului.

Se pot măcina florile, tulpinile şi frunzele plantei, iar pulberea obţinută se păstrează într-un recipient închis la culoare, nu mai mult de 10 zile, în loc uscat, răcoros. Din ea se ia câte o linguriţă, de 3 ori pe zi. Pentru revenirea şi reglarea ciclului menstrual se mai poate lua tinctură de brânca-ursului, câte 30 de picături cu puţină apă, de 2 ori pe zi, nu mai mult de o lună.

Întârzie menopauza

Dacă te confrunţi cu menopauza prematură, e posibil să ai menstre neregulate, bufeuri, libido scăzut. Instalarea menopauzei poate fi frânată cu ajutorul tincturii de brânca-ursului. În acest scop, se ţine o cură pe o durată de 30 de zile, urmată de 10 zile de pauză.

În primele 7 zile de tratament naturist, se iau 20 de picături, cu puţină apă, de 3 ori pe zi. În fiecare dintre săptămânile următoare, se creşte doza cu 10 picături, ajungându-se astfel la 50 de picături băute în fiecare zi cu apă sau ceai.

Creşterea treptată a cantităţii de extract de brânca-ursului sprijină organismul să se regleze din punct de vedere hormonal, fără exacerbarea simptomelor tipice menopauzei, ca senzaţia de căldură intensă şi nervozitatea.

Normalizează tensiunea

Spre deosebire de alte remedii cu efect afrodiziac, brânca-ursului poate fi folosită şi în cazul hipertensivilor. Mai mult, este chiar indicată pentru scăderea tensiunii arteriale. Se ia sub formă de tinctură, amestecând 50 de picături cu puţină apă sau ceai. Pentru rezultate bune, leacul se ia de 4 ori pe zi, înainte de mesele principale, pe o perioadă de 30 de zile.

Trebuie reţinut că nerespectarea dozei zilnice sau prelungirea tratamentului poate să provoace reacţii alergice şi hipotensiune. Mai mult, pe perioada curei, e bine să nu se facă băi de soare, pentru că planta creşte sensibilitatea la acţiunea radiaţiilor ultraviolete.

Atenţie!

Leacurile pe bază de brânca-ursului nu se recomandă gravidelor şi celor care suferă de boli ale prostatei, afecţiuni hepatice sau hipotensiune.