Bradul şi pinul, leacuri de vreme rece

1 2 jpg jpeg

Dacă tuşeşti, poţi încerca infuzia din muguri de brad, pentru că îţi protejează căile respiratorii acţionând ca un balsam şi te ajută să te linişteşti după efort. Bradul şi pinul îţi sunt de ajutor când apar problemele la plămâni, fie că vorbim despre răceli rebele sau despre pneumonii.

Pe vreme rece, când reumatismul începe să înţepenească articulaţiile, ajută băile cu decoct din ramuri de brad sau cu ulei din esenţă de muguri. În scop terapeutic, de la brad şi pin se folosesc mugurii, scoarţa, răşina, cetina şi acele. Prepară în casă leacurile din muguri

În caz de tuse seacă ori iritantă, te ajută siropul de pin sau de brad. Îl poţi prepara dintr-un kilogram de muguri de brad ori de pin şi 2 litri de apă. Amestecă totul şi lasă să fiarbă timp de un sfert de oră.

După ce s-a răcit, adaugă 2 kilograme de zahăr şi fierbe până dă în clocot. Filtrează conţinutul şi păstrează-l în sticle închise ermetic.

Răcelile şi bronşitele frecvent întâlnite la copii apar din cauza unui sistem imunitar slăbit. Se recomandă băi zilnice, timp de 2-3 săptămâni, cu infuzie din muguri de brad. Într-o cadă cu apă pune 5 litri de infuzie, preparată din două mâini de muguri de brad. Baia are un efect general de întărire şi tonifiere a sistemului imunitar.

Pentru tuse uscată şi febră, copiii ar trebui să ia zilnic între 8-10 linguriţe de sirop de brad cu miere. Remediul este utilizat şi în combaterea oboselii intelectuale, cu care se confruntă mai mult adulţii. Se iau câteva linguriţe de sirop de brad dimineaţa, pe nemâncate. Acesta ajută la reglarea glicemiei şi a activităţii nervoase.

Decoctul din ramuri de brad, pe care-l faci din un kilogram de ramuri tinere de brad la 3 litri de apă, alină durerile reumatice cu care se confruntă mai ales persoanele în vârstă. În caz de sciatică, inflamaţii articulare şi dureri articulare şi musculare se fac băi cu decoct de brad, timp de 15-20 de minute, cel puţin 3 ori pe săptămână.

Tinctura, utilă în infecţii urinare

Tinctura de brad este recomandă în caz de infecţii şi inflamaţii urinare, tuse, bronşite şi probleme digestive. Pentru prepararea ei ai nevoie de 15-20 de linguri de muguri mărunţiţi de brad sau de pin, peste care adaugi 2 linguri de răşină de brad şi 200 ml de alcool alimentar de 90 de grade.

Depozitează totul într-un vas de sticlă etanş şi lasă să stea 10 zile, după care filtrează amestecul şi pune-l în sticle mici, închise la culoare. Scapi de tusea uscată dacă iei câte o linguriţă de tinctură, de 4 ori pe zi.

Uleiul esenţial de muguri de brad sau de pin în orice magazin cu profil naturist. Uleiurile acţionează ca un antibiotic puternic şi expectorant eficient.

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Bradul se poate utiliza pe cale internă sub formă de ceai, de sirop din ace, care e indicat în tratamentul bronşitelor, a asteniei fizice şi psihice, în sterilitate. Siropul din muguri de brad creşte imunitatea şi calmează tusea, tinctura de răşină stimulează diureza, combate infecţiile şi inflamaţiile urinare, dar poate ameliora şi infecţiile digestive.

Pe cale externă, se pot face comprese şi băi din cetină de brad, care este excelent în combaterea reumatismului şi a contracturilor.

Sfat: Inhalaţiile cu muguri de pin eliberează căile respiratorii