Beneficiile usturoiului pentru ten, păr şi ficat

2 jpg jpeg

Usturoiul este printre cele mai vechi legume de cultură din lume, cunoscută de aproximativ 5000-6000 de ani î.H. Originar probabil din Iran şi Afganistan, în Egiptul Antic, usturoiul era de bază în hrana lucrătorilor care ridicau piramidele de la Ghizeh, având rolul de fortificare şi protecţie împotriva bolilor.

Folosit în întreaga lume ca un bun antiseptic şi vermifug, usturoiul era cel mai bun medicament împotriva epidemiilor de gripă sau alte boli. Încă din Antichitate, usturoiul este considerat un adevărat panaceu (întrebuinţat în majoritatea afecţiunilor).

Usturoiul acţionează ca antihemoragic, antisclerotic, antibacterian, antihelminitic, anticancerigen.

Beneficiile usturoiului pentru ten

Măştile pentru ten cu usturoi sunt din ce în ce mai folosite, mai ales pentru acnee, coşuri sau alte bubiţe neplăcute de pe faţă. Fiind un excelent antibacterian şi antimicrobian, usturoiul este excelent pentru tenul încărcat, acneic. De asemenea, usturoiul este foarte bun pentru negi şi herpes şi se aplică local cel puţin o săptămână pentru rezultate bune.

Masca din usturoi se face din 8 căţei de usturoi, care se curăţă bine şi se zdrobesc într-un mojar de porţelan sau într-o piuă de lemn. Se pune peste un pic de apă plată sau de izvor. Se poate pune şi iaurt sau smântână, să fie naturală. Se pune apoi masca pe zonele cu probleme şi se lasă să acţioneze 5-10 minute şi se clăteşte cu apă caldă. Dacă apar mâncărimi sau iritaţii se lasă mai puţin să acţioneze. Se face timp de 1-2 săptămâni.

Beneficiile usturoiului pentru păr

Fie că vrei un păr mai sănătos în urma tratamentelor sau vopselei, fie că ai probleme cu căderea părului, măştile de păr în care se adaugă şi usturoiul sunt excelente. După ce se zdrobeşte bine usturoiul, se amestecă cu un pic de ulei de măsline sau ulei de ricin sau ulei de susan. Se freacă bine la rădăcina firelor de păr şi se lasă să acţioneze toată noaptea acoprit cu un prosop. Dimineaţa se clăteşte bine cu oţet şi apă (dacă ai apă de ploaie este perfect) sau cu ceai de urzică. Faci asta 1-2 ori pe săptămână şi dispar problemele legate de păr – de la cădere la îngrăşare rapidă sau mătreaţă.

Pentru persoanele care sunt pe cale să chelească sau deja au zone netede pe cap, se taie usturoiul în două şi se freacă direct pe piele, energic timp de 5 minute. Se acoperă capul cu un prosop şi se clăteşte a doua zi. Important de ştiut, mirosul dispare greu, de aceea este bine să foloseşti ceai de urzică.

Se mai poate combină cu gălbenuş de ou pentru strălucire, cu miere pentru hrănirea firelor de păr şi cu ceai de frunze şi coajă de nuc pentru o culoare naturală de şaten închis foarte frumoasă.

Beneficiile usturoiul pentru ficat

Usturoiul este stimulent al secreţiilor biliare şi are efecte carminative, inhibând procesele fermentative din intestin şi reabsorbind gazele formate. Usturoiul atenuează colicile provocate de dispepsiile de fermentaţie.

Usturoiul conţine compuşi care activează enzimele responsabile cu eliminarea toxinelor din organism. Mai conţine şi substanţe uleioase cu puternice proprietăţi bacteriostatice, ce poartă denumirea de alicină şi garlicină, care au rol de protecţie a daunelor de la nivelul ficatului.

Capsulele pentru ficat pe bază de usturoi, care se resorb pe cale gastro-intestinală, nu prezintă dezavantajul mirosului neplăcut şi sunt foarte eficiente.