Beneficiile păpădiei. O plantă plină de surprize, de la rădăcină până la floare

2 jpg jpeg

Păpădia, această umilă plantă, care este cu siguranţă desconsiderată, ascunde beneficii uimitoare pentru sănătatea omului. Principalele beneficii ale păpădiei sunt exercitate asupra funcţiilor hepatice, dar ajută la fel de bine şi în problemele de rinichi, în cazul bolii lui Bright, a pietrelor biliare şi a calculilor renali, în cazul hipertensiunii, a arteriosclerozei şi în cazul obezităţii.

Beneficiile păpădiei asupra funcţiilor hepatice:

- Substanţa amară din păpădie, numită taraxacină, ajută la înlăturarea obstrucţiilor şi la stimularea ficatului în vederea eliminării de toxine din sânge;

- Extrasul de păpădie poate vindeca cazuri de hepatită, dilatarea ficatului, dispepsia cu secreţie biliară deficitară;

Pentru vindecare şi curăţarea ficatului este nevoie de o cură de minimum o săptămână de ceai de rădăcină de păpădie, între 4 şi 6 ceşti de ceai pe zi. Bineînţeles, se va ţine cont de dietă, este nevoie de o dietă uşoară, rapid digerabilă, precum borşuri de legume şi verdeţuri şi orez fiert în lapte.

Cazurile mai grave, precum hepatită, se tratează cu injecţii cu extras de păpădie, câte 5 ml, timp de 20 de zile. Pacienţii care s-au tratat cu acest extras au prezentat, de asemenea, o scădere impresionantă a colesterolului.

Rădăcina de păpădie ajută, de asemenea, şi în cazurile de degajarea obstrucţiei splinei, pancreasului, rinichilor, vezicii biliare şi vezicii urinare. În plus, este de mare ajutor intestinelor şi stomacului. Mai mult decât atât, rădăcina de păpădie produce scăderea tensiunii sangvine, ajutând astfel acţiunea inimii. Tot rădăcina de păpădie este foarte bună pentru tratarea anemiei, deoarece furnizează mineralele nutritive necesare.

Beneficiile păpădiei – o plantă plină de vitamine şi minerale

Rădăcina de păpădie mai poate trata şi hipoglicemia, mai ales în combinaţie cu ginseng şi ghimbir. Se beau 3 căni de ceai de rădăcină de păpădie pe zi, pe o perioadă cât mai lungă de timp, oricum nu există efecte secundare. Diabetul incipient se poate trata cu ceai de rădăcină de păpădie în combinaţie cu frunze de afin.

Pentru eliberarea organismului de fluide excesive (edemuri), ceaiul din frunză de păpădie este unul dintre cele mai bune diuretice cunoscute, cel puţin la fel de bun ca orice medicament pentru această problemă. Ceaiul de frunze de păpădie se mai ia pentru retenţia fluidelor, cistită, nefrită, slăbire şi hepatită.

Mlădiţele de păpădie sunt excelente pentru femei, în special. Acestea conţin bor în proporţie de 120 de părţi la un milion, plasându-se pe locul doi, după varză, care conţine 140. Borul ajută la ridicarea estrogenului din sânge, iar acesta ajută la conservarea ţesuturilor osoase, prevenind osteoporoza.

În plus, păpădia este plină de lecitină, conţinând, de asemenea, şi colină. Lecitina măreşte concentraţiile de acetilcolină din creier. Bolnavii de Alzheimer au de cele mai multe ori deficit de acetilcolină – substanţă ce joacă un rol important în procesele de cunoaştere şi gândire raţională.

Beneficiile sucului de păpădie:

- Dă senzaţia de multă energie, curăţă ficatul;

- Conţine din abundenţă vitaminele A şi complexul de vitamine B, iar substanţa numită henelină ajută în cazurile de orbire nocturnă care însoţeşte retinita pigmentoasă (o inflamare cronică a retinei);

- Este un remediu dintre cele mai bune pentru durerile reumatice cronice, fiind considerată specific pentru degenerescenţa cronică a articulaţiilor.

Păpădia se foloseşte şi în mâncăruri şi ajută la digestie, la problemele de stomac, problemele de ficat, pentru energie, pentru imunizare. Se pot folosi frunzele de păpădie în orice borş, dar se pot prepara ca şi spanacul sau chiar în salată.