Beneficiile neştiute ale teiului

1 2 jpg jpeg

Nu întâmplător, teiul este considerat sacru, din lemnul lui sculptându-se imagini cu figurile sfinţilor. Florile şi frunzele acestui arbore aveau multiple proprietăţi curative. Au acţiune sedativă şi calmantă, ameliorând tulburările digestive apărute pe fond nervos. În plus, reduc inflamaţiile, calmează tusea şi fluidifică secreţiile căilor respiratorii.

De ajutor în menopauză

După instalarea menopauzei, transpiraţia excesivă în timpul nopţilor, palpitaţiile, insomnia, anxietatea încep să-şi facă simţită prezenţa şi să devină deranjante. Ceaiul de tei le ameliorează pe unele dintre aceste neplăceri, iar pe altele le face să dispară. Este bine de ştiut că 3 căni de infuzie de tei, băute zilnic, reduc şi frecvenţa bufeurilor. Tot la menopauză sunt bune şi ceaiurile de salvie, păpădie, şi urzici.

Ştiai că...

... îndulcit cu miere, ceaiul de tei şi sunặtoare asigură un somn liniştit, acţionând ca un sedativ natural?

Estompează cearcănele

Compresele cu infuzie de tei sunt un remediu bun când te confrunţi cu inesteticele cearcăne. Pentru acest ceai, este nevoie de 4 linguri de plantă la o cană cu apă clocotită. Păstrate în jur de 20 de minute pe ochi, compresele înmuiate în acest ceai reuşesc să le reducă. Aplică-le dimineaţa şi seara, câte un sfert de oră. Este indicat să fie răcită infuzia înainte de a înmuia compresele în ea.

Domoleşte atacurile de panică

Datorită faptului că au efect calmant, florile de tei pot fi de ajutor în caz de atac de panică. Pulberea din flori de tei diminuează stările de teamă şi anxietate. Pentru a le combate, se ia câte 1 linguriţă de pulbere, de 3 ori pe zi. Pentru a acţiona într-un timp mai scurt, se ţine sub limbă 5-10 minute, apoi se înghite cu puţină apă. În acelaşi scop se poate bea, de-a lungul zilei, un macerat de tei. Se lasă 1 linguriţă de pulbere într-o cană cu apă, 8 ore. Curele cu acest macerat n-ar trebui să depăşească 3 săptămâni.

Balsam pentru stomac

Arsurile de stomac sunt alungate mai repede cu ajutorul unui ceai de tei făcut dintr-o lingură de flori şi o cană cu apă clocotită. Tot în această situaţie ar fi de ajutor şi pulberea de tei. Pentru a o face în casă, se macină florile uscate şi se trec printr-o sită. Se ia câte 1 linguriţă din ea cu puţină apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Infuziile de tei, alături de cele de muşeţel se beau în gastrita acută, în perioadele de criză, când trebuie urmat un regim special.

Prim ajutor în caz de indigestii

Nu doar indigestia, ci şi diareea şi constipaţia sunt probleme în care se poate conta pe un leac cum este teiul. Infuzia făcută dintr-o linguriţă de flori de tei şi o cană cu apă clocotită alungă stările de greaţă şi poate fi un prim ajutor în disconfortul abdominal. Se pot combina florile de tei cu muşeţel şi mentă şi se beau 3 căni pe zi, fără zahăr sau alt îndulcitor.

Mierea de tei, fortifiant pentru inimă

Florile de tei au şi efect vasodilatator şi scad tensiunea arterială. În hipertensiune, este utilă atât infuzia făcută din ele, din care se beau câte 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara, cât şi mierea de tei, din care se iau zilnic până la 6 linguriţe.

Alte utilizări ale plantei

- contra durerilor de cap - infuzie din 2 linguri de amestec de flori de tei şi pulbere de scoarţă de stejar şi 200 ml de apă clocotită. Se beau 100 ml de 2 ori pe zi.

- împotriva tusei – 2 linguri de sirop de tei, în 3-4 reprize zilnice, ca atare sau cu puţin ceai.

- în bolile biliare –3 căni de ceai de tei pe zi făcut dintr-o linguriţă de flori şi 1 cană cu apă clocotită.