Beneficiile neştiute ale muştarului

1 2 jpg jpeg

Muştarul provine din Asia, mai precis din zona Indiei şi Chinei, şi face parte din aceeaşi familie cu varza, conopida şi broccoli. Se pare că romanii au fost primii care au preparat muştarul şi l-au folosit drept condiment. Seminţele sale conţin o cantitate mare de fitonutrienţi, acizi graşi Omega-3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre, seleniu, magneziu, vitamina B9.

Cu toate că nici nu ne putem închipui că ar fi posibil să lipsească din bucătăria noastră este bine de ştiut că, din cele mai vechi timpuri, bobiţele de muştar au fost folosite nu numai ca aliment, ci şi ca medicament. De la răceală, dureri de spate şi tuse până la constipaţie, muştarul poate fi un remediu numai bun de folosit în multe afecţiuni.

Răceli şi dureri de cap

Muştarul are proprietăţi antiinflamatoare, calmează migrenele şi este un bun „aliat“ împotriva astmului, bronşitei, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, şi gripelor.

Nas înfundat şi dureri de cap? Încearcă muştarul sub formă de cataplasme. E natural, nu costă mult şi este eficace, fiindcă are în compoziţie substanţe – cum ar fi un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină) – care fluidifică mucusul şi ajută la eliminarea lui. Cum faci: Pentru a evita iritarea pielii, aplică pe piept un strat de cremă grasă înainte de a pune cataplasmele cu făină de muştar.

Cataplasmele se ţin maximum 15 minute şi nu se utilizează la copiii sub 10 ani. În cazul persoanelor cu pielea sensibilă se pot pune seminţe de muştar în apa de baie.

Prepararea cataplasmei cu muştar: se râşnesc 3 linguri de boabe de muştar, apoi se amestecă cu apă caldă treptat, până la obţinerea unei paste groase. Apoi se întinde pasta pe tifon sau pe o cârpă curată şi se leagă ca un săculeţ, după care se aplică pe piept.

Dureri de spate şi reumatismale

Având proprietatea de încălzi zonele afectate şi de a diminua durerea, muştarul alină durerile de spate sau reumatismale.

: Toarnă o ceaşcă de apă clocotită peste o linguriţă de boabe de muştar pisate şi laşi să infuzeze 5 minute, apoi umezeşti cu infuzia obţinută o bucată de pânză şi o aplici pe regiunea dureroasă timp de aproximativ 10 minute.

Poţi, de asemenea, să amesteci o doză de muştar pudră cu 2 doze de făină de grâu şi apă, astfel încât să obţii o pastă groasă. Întinzi pasta pe un şervet, apoi îl pliezi şi-l aplici pe zonă nu mai mult de 3 ori pe zi, timp de câteva minute.

Atenţie! Pielea nu trebuie să intre în contact direct cu pasta, ba chiar trebuie protejată prin ungere cu vaselină. Sau faci o baie în apă cu seminţe de muştar negru recomandată şi ea pentru dureri reumatice şi nevralgii. Contraindicaţii: Cataplasma nu se foloseşte de către persoane care suferă de tulburări grave de circulaţie şi varice.

Constipaţia

Foarte bogate în vitamina C, frunzele de muştar sunt antiscorbutice. În medicina chineză, sunt consumate ca tonic şi depurativ. Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi crescând câte puţin doza administrată până la o lingură).

Tratamentul se face o săptămână urmată de o pauză de zece zile. Contraindicaţii: Acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.

: Consumă 1-2 linguriţe cu muştar alb înainte de masă (cu apă) şi vei obţine rezultate bune în ameliorarea constipaţiei.

Tusea

Muştarul are proprietăţi recunoscute în ameliorarea afecţiunilor respiratorii, iar cataplasmele cu muştar ajută la calmarea accesele de tuse.

: La fel ca pentru cataplasma pentru dureri de spate doar că este recomandat muştarul negru, cu atenţie la contraindicaţii fiindcă o astfel de cataplasmă nu se foloseşte de către persoane care suferă de tulburări grave de circulaţie şi de varice.

O baie cu muştar va scoate precis frigul din oase punând sângele în mişcare şi va fi foarte eficientă.

: Amestecă o jumătate de cană de muştar cu apă rece şi apoi toarnă amestecul în apa fierbinte din cadă.

Sfat Click Sănătate: Tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până la 6 ani.

Ştiai că…

...în medicină se folosesc două specii de muştar – muştarul alb (sinapis alba), sub formă de boabe, şi muştarul negru (sinapsis nigra), ca făină?

...dacă se consumă cu 15 minute înainte de masă, seminţele de muştar negru stimulează pofta de mâncare?