Beneficiile ceaiului de frunze de mur

2 jpg jpeg

Pe l├óng─â vitamine, murele con┼úin ┼či minerale constitutive ┼či oligoelemente - cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu ┼či fosfor, dar ┼či acid salicilic (aspirin─â), poli┬şfenoli, care au efecte antitumorale ┼či antivirale extrem de puternice.

├Än plus, pigmen┼úii care dau culoarea specific─â murelor, odat─â ajun┼či ├«n organism, fac adev─ârate minuni: previn muta┼úiile, ├«ncetinesc procesul de ├«mb─âtr├ónire ┼či blocheaz─â ac┼úiunea virusurilor ┼či a substan┼úelor toxice.

Nu doar fructele arbustului au efecte terapeutice, ci ┼či frunzele. Iat─â, a┼čadar, c├óteva dintre ├«ntrebuin┼ú─ârile ceaiului de frunze de mur ┼či beneficiile sale!

Cum se prepar─â ceaiul de frunze de mur

Se culeg v├órfurile tufelor de mure (fructe cu c├óteva frunzuli┼úe), f─âc├óndu-se din ele mici buche┼úele care se pun ├«n locuri foarte bine ventilate ┼či aerisite. Dup─â uscare, se m─ârun┼úesc ┼či se folosesc la ob┼úinerea unui ceai cu o u┼čoar─â arom─â de fructe de p─âdure ┼či cu pro┬şpriet─â┼úi vindec─âtoare excep┼úionale: 1-2 linguri┼úe de plant─â m─ârun┼úit─â se pun ├«ntr-o can─â de ap─â clocotit─â ┼či se fierb 1 minut la foc mic, apoi se las─â 15 minute s─â se r─âceasc─â ┼či se filtreaz─â. Se consum─â 2-4 c─âni pe zi.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - ceai dietetic

Ceaiul de mur ajut─â la u┼čurarea digestiei, dar ├«n amestec cu alte plante medicinale se poate transform─â ├«ntr-un ceai dietetic, ajut├óndu-te s─â scapi de kilogramele nedorite.

Prepar─â dou─â c─âni de ceai dintr-un amestec de frunze de mur, p─âp─âdie, p─âtlagin─â, pelin, coad─â ┼čoricelului ┼či afin. Doz─â pus─â la infuzat ├«ntr-o can─â nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 4 linguri┼úe. Nu se consum─â mai mult de dou─â c─âni pe zi.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - hemoroizi ┼či fisuri anale

Se face o baie de ┼čezut cu acest extract vreme de 10 minute, dup─â care se strecoar─â printr-un tifon, frunzele r─âmase folosindu-se pentru o cataplasm─â ce se ┼úine timp o ora pe anus.

Se fac sp─âl─âturi cu irigatorul, de dou─â ori pe zi, vreme de o s─âpt─âm├óna, dup─â care se face o pauz─â de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflama┼úia, ├«n ceai se adaug─â ┼či jum─âtate de linguri┼ú─â de flori de mu┼če┼úel.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - tulbur─âri hormonale la femei

├Än tradi┼úia popular─â, infuzia de frunze de mur este folosit─â ┼či pentru reglarea ciclului menstrual ┼či a tulbur─ârilor hormonale specifice menopauzei.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - răceli însoţite de episoade de febră

Pigmen┼úii care dau culoarea specific─â murelor (anto┬şcianii) sunt un adev─ârat co┼čmar pentru viru┼čii care pro┬şduc r─âceli ┼či grip─â. Pe l├óng─â stimularea imunit─â┼úii, aceste principii active atac─â viru┼čii, ├«mpiedic├ónd mul┼úi┬şplicarea acestora ┼či infectarea celulelor sanatoa┬şse.

De asemenea, murele con┼úin compu┼či ai acidului salicilic, adic─â exact substan┼ú─â activ─â reg─âsit─â ├«n aspirina, care le da un efect de sc─âdere a febrei, de diminuare a durrilor de cap ┼či musculare extrem de binevenit la persoanele bolnave de grip─â.