Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu

1 2 jpg jpeg

Ardeiul iute, verde sau roşu, este o specie mult cultivată în scopuri alimentar-condimentare, dar este folosit cu succes şi în scop medicinal. Ardeiul iute conţine, printre altele, pigmenţi carotenoidici, alfa şi beta-caroten, ulei gras, 12-15% proteine, vitaminele A şi C şi urme de ulei volatil.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu- previne bolile de stomac

Datorită conţinutului în capsaicinoide şi capsaicină, ardeiul iute intră în categoria medicamentelor analgezice, având acţiune vasostimulantă. Are şi acţiune antiseptică şi stimulantă a secreţiilor gastrice. Ca stimulent gastric se prepară o tinctură din 10 grame de fructe uscate la 100 ml alcool de 70 de grade şi se iau 10-20 picături în apă înainte de fiecare masă.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu – reumatism şi degerături

Acţiunea principală pentru care este recunoscut peste tot, este pentru tratamentul simptomatic, atât la adulţi, cât şi la copii, în spasmele şi durerile musculare din zona braţelor, umerilor şi coloanei vertebrale, în tratarea artritelor, nevralgiilor, reumatismului, sciaticii şi a degerăturilor uşoare.

Se pot pune comprese cu tinctură de ardei iute, în vată se toarnă câteva picături de tinctură, se lasă la uscat şi se pune sub formă de bandaj pe locul unde doare. Se pot face, de asemenea, frecţii în durerile reumatice şi articulare. Mai simplu, se taie câţiva ardei iuţi, peste care se pune rachiu, se lasă la soare o săptămână şi se foloseşte tinctura obţinută la comprese pentru dureri.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu – tratament în alcoolism

Tinctura de ardei iute se recomandă în curele de dezintoxicare în alcoolismul cronic. De câte ori individul simte nevoia să bea se iau 50-60 de picături de tinctură în apă sau ceai. De preferat ca ceaiul să fie o combinaţie de pătlagină şi mentă.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu – creşterea părului

Pentru stimularea creşterii părului se poate prepara o tinctură din părţi egale de ardei iute, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică, se pun în alcool de 70 de grade şi se fricţionează rădăcina părului, ferind ochii să intre în contact cu această combinaţie. Se mai pot pune ulei de rozmarin sau susan.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu – bun pentru inimă şi imunitate

Fiind un bun vasostimulent, ajută la reducerea colesterolului din sânge, curăţă sângele şi îl pune în mişcare. Consumul des de ardei iute previne bolile de inimă, precum atacul de cord, dar şi boli ca accident vascular.

Cine consumă regulat ardei iute verde sau roşu stă mereu departe de răceli şi gripe. Luat ca tratament pentru scurgerea mucoaselor nazale în răceli, ardeiul iute, consumat mai des nici nu va mai trebui folosit în tratarea răcelii. Bogat în vitaminele A şi C, surse esenţiale împotriva infecţiilor şi viruşilor, ardeiul iute este foarte bun stimulent pentru imunitate.

Beneficiile ardeiului iute verde şi roşu – alte beneficii

Femeile pot avea dureri de cap şi de la încălţămintea de multe ori incomodă. Pentru femeile care au dureri constante de cap şi cărora le place să poarte tocuri, pot folosi o metodă mai puţin cunoscută. Se bandajează degetele mari de la picioare cu ardei iute, iar durerea de cap va dispărea.

În prezent se fac studii despre beneficiile ardeiul iute în lupta împotriva psoriazisului şi durerilor provocate de osteoartrită. S-a demonstrat ameliorarea semnificativă a durerii în osteoartrită.

Sunt multe femei, printre care şi vedete, care au reuşit să piardă un surplus semnificativ de kilograme prin consumul des de ardei iute verde şi roşu. Transpiraţia şi încălzirea care apare în urma consumului de ardei iute semnifică, de fapt, pierderea de calorii. Se pare că ardeiul iute face parte din plantele ce se consumă ca afrodiziac la bărbaţi, mai ales.