Avantajele terapiei cu c─âtin─â

1 2 jpg jpeg

Referindu-se la efectele fructelor de c─âtin─â asupra organismului, care au constituit obiectul multor studii de specialitate ├«n ┼úar─â ┼či pe ├«ntregul mapamond, Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie, apreciaz─â c─â arbu┼čtii de c─âtin─â care cresc la noi ├«n ┼úar─â, sunt mult mai bogate din punct de vedere nutri┼úional, ├«n compara┼úie cu soiurile care cresc ├«n alte ┼ú─âri. ÔÇ×C─âtina este un ÔÇ×izvor ÔÇŁ de vitamina C (con┼úine ├«ntre 400 ┼či 1500 mg, cantitate superioar─â celei care se reg─âse┼čte ├«n compozi┼úia fructelor de c─âp┼čuni, de kiwi sau de portocale).

├Än acela┼či timp, ├«n compozi┼úia c─âtinei se reg─âsesc vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F ┼či provitamina D), al─âturi de minerale esen┼úiale pentru vigoarea organismului, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, potasiul, fierul ┼či sodiul.

Nu ├«n ultimul r├ónd, c─âtina este o surs─â important─â de betacaroten, de licopen ┼či de ascizi gra┼či nesatura┼úiÔÇŁ.Iat─â ce avantaje aduce organismului cura cu c─âtin─â!

Combate avitaminozele

Datorit─â nutrien┼úilor pe care-i con┼úine, c─âtina combate avitaminozele fiind un excelent detoxifiant. ├Än acest caz, se recomand─â infuzia care se prepar─â din dou─â linguri de fructe zdrobite ┼či din 500 ml de ap─â clocotit─â. Se las─â vasul acoperit timp de 30 de minute, iar infuzia se bea pe parcursul zilei. Tratamentul dureaz─â cel pu┼úin 20 de zile, ├«n func┼úie de recomandarea terapeutului.

├Änt─âre┼čte imunitatea

Persoanelor anemice ┼či celor care sufer─â de afec┼úiuni hepatice li se recomand─â siropul de c─âtin─â, un tonic dovedit pentru sistemul imunitar, mai ales ├«n sezonul rece. Siropul se prepar─â din 500 g de fructe ┼či din 800 g de miere. Boabele sp─âlate bine se pun ├«n borcane de 400 g, iar deasupra se toarn─â miere, c├ót s─â acopere fructele, mestec├óndu-se con┼úinutul cu o lingur─â de lemn. Borcanul se p─âstreaz─â ├«n frigider, iar dup─â zece zile se ├«ncepe terapia consum├ónd diminea┼úa, pe stomacul gol, c├óte o lingur─â din acest tonic delicios. Tratamentul trebuie urmat un interval de 30-45 de zile.

Indicat─â ├«n convalescen┼ú─â Dup─â boli grave, convalescen┼úilor li se recomand─â cura cu ceai din fructe de c─âtin─â pentru revigorare ┼či remineralizarea organismului. ├Än acest caz, se prepar─â un decoct din trei linguri de boabe care se fierb timp de 20 de minute ├«n 300 ml de ap─â, apoi ceaiul se filtreaz─â ┼či se las─â s─â se r─âceasc─â. Se consum─â c├óte dou─â- trei c─âni pe zi, un interval de trei s─âpt─âm├óni.

Inhibă pofta de mâncare

ructul de c─âtin─â este ┼či un foarte bun antiinflamator inhib├ónd pofta de m├óncare ├«n cazul persoanelor obeze, care urmez─â un tratament de specialitate. Cura cu infuzie preparat─â din fructe de c─âtin─â (se beau c├óte trei c─âni pe zi) poate fi continuat─â ┼či dup─â terminarea tratamentului alopat.

Are efecte anticancerigene

Propriet─â┼úile terapeutice ale c─âtinei de antiinflamator ┼či de antianemic protejeaz─â organismul de efectele secundare ale chimioterapiei, ├«n cazul bolnavilor de cancer care au urmat un astfel de tratament. Acestor bolnavi, speciali┼čtii le recomand─â un ceai preparat din dou─â linguri de fructe zdrobite ┼či din 500 ml de ap─â clocotit─â care se infuzeaz─â 15 minute. Aceast─â cantitate se consum─â zilnic, un interval de o lun─â.

Uleiul de c─âtin─â, remediu pentru 100 de boli

Din c─âtin─â se ob┼úine un ulei (poate fi procurat de la magazinele PLAFAR) folosit ├«n tratarea Parkinsonului, ucerului gastric ┼či duodenal, ├«n afec┼úiuni hepatice, ├«n astenie, reumatism ┼či ├«n alergii. ├Än acela┼či timp, uleiul de c─âtin─â se folose┼čte cu rezultate foarte bune ├«n geriatrie ┼či ├«n combaterea alcoolismului sau a stresului.

Trateaz─â arsurile, eczemele ┼či r─ânile

Uleiul de cătină este un remediu foarte bun care ajută la regenerarea ţesuturilor distruse de răni, de arsuri sau de eczeme care nu se vindecă.