Arsuri la stomac? Tratează-le cu zmeur!

2 jpg jpeg

Arbust stufos şi ghimpos, înalt de 1-2 metri, zmeurul se cultivă în principal pentru numeroasele sale tratamente în cazul mai multor boli.

Poţi prepara diverse remedii pentru ameliorarea unor afecţiuni, de la cele digestive până la faringită şi stomatită.

Preparatele din fructe, frunze şi mlădiţe de zmeur pot ajuta la scăderea acidităţii gastrice şi au proprietăţi dezinfectante.

Bolile de stomac, mai puţin sâcâitoare

Piroza sau senzaţia de arsură care urcă din stomac prin esofag, fiind asociată cu un gust acru, este produsă de tulburări ale funcţiilor stomacului, în special hiperaciditate. Aceasta se produce din cauza alimentelor şi băuturilor iritante ingerate.

Fă o infuzie din 1-2 linguriţe de frunze de zmeur uscate mărunţite, peste care toarnă 200 ml de apă clocotită. Lasă acoperită 15 minute şi apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi, ăntr-o cură de 6 luni. Acelaşi remediu îl poţi folosi şi în caz de gastrită sau ulcer gastroduodenal.

Poţi bea infuzie de frunze de zmeur şi în caz de diaree, pentru că are propeietăţi astringente şi dezinfectante, în timp ce pentru constipaţie se recomandă consumul de zmeură proaspătă, care are efect laxativ.

Mlădiţele sunt de ajutor în afecţiunile ginecologice

Extractul de mlădiţe de zmeur alină durerile menstruale şi ameliorează simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi insomniile, balonarea, irascibilitatea sau durerea sânilor.

Este un bun adjuvant pentru tratarea chisturilor ovariene, a infecţiilor uterine şi creşte şansele de a rămâne gravidă.

Spală mlădiţele de zmeur, şterge-le şi toacă-le cât mai mărunt. Pune-le într-o sticlă închisă la culoare şi toarnă alcool pur cât să acopere mlădiţele. Lasă 4-5 zile la macerat, după care adaugă apă şi glicerină în proporţie de 1:1.

Ţine la macerat încă 3 săptămâni, apoi toarnă extractul şi filtrează-l în sticlă, apoi mai lasă-l încă 2 zile, după care-l strecori din nou. Păstrează extractul în locuri întunecoase. Bea câte 30 de picături cu o jumătate de pahar cu apă, de 2 ori pe zi.

Sirop pentru tractul urinar

În cazul unor inflamaţii urinare descoperite de medicul specialist, poţi urma, în paralel cu medicaţia alopată recomandată, şi un tratament cu sirop de zmeură. Fierbe jumătate de litru de apă cu jumătate de cană de zahăr.

Când dă în clocot, adaugă câteva linguri de zmeură şi lasă pe foc încă 10 minute. Strecoară şi lasă într-o sticlă sau borcan. Ia câteva linguri în fiecare zi. Poţi lua 2-3 linguri cu sirop de zmeură, în fiecare zi, şi pentru afecţiuni ale tractului gastro-intestinal.

Combate cefaleea

Durerile de cap pot fi ameliorate cu o infuzie de zmeur. O prepari din 2 linguriţe de frunze uscate şi mărunţite, peste care torni 500 ml de apă clocotită. Acoperi un sfert de oră, strecori, îndulceşti cu miere şi bei 2-3 căni pe zi, până trec simptomele.

De ajutor în caz de stomatită

Stare inflamatoare a mucoasei cavităţii bucale, stomatita se manifestă sub forma unor leziuni bucale dureroase, care împiedică mestecarea şi înghiţirea. Frunzele de zmeur sunt un remediu des folosit pentru această afecţiune.

Prepară o infuzie din 2 linguri de frunze uscate, mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Acoperă 20 de minute şi strecoară. Fă gargară de 2-3 ori pe zi.

Bine de ştiut

Siropul de zmeură are rolul de a întări imunitatea, fiind benefic persoanelor care suferă de infecţii respiratorii sau care trec printr-un episod de guturai.

Pentru tuse convulsivă, poţi prepara şi un ceai din frunze de zmeur, din care bei 1-2 căni pe zi. Ai nevoie de o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite, pe care le fierbi în 200 ml de apă.