Arnica gr─âbe┼čte vindecarea v├ón─ât─âilor

1 2 jpg jpeg

Efectele binef─âc─âtoare ale arnic─âi (Arnica Montana) erau cunoscute ┼či cu secole ├«n urm─â. De exemplu, ├«n sec. al XVI-lea, c─â┼ú─âr─âtorii pe munte ┼či lucr─âtorii la altitudine mestecau plant─â proasp─ât─â, pentru a alunga durerile musculare. Tratamentele sub form─â de crem─â, gel, pilule, extracte, macerate ┼či tincturi sunt produse din florile ┼či r─âd─âcinile plantei.

Ne scap─â de contuzii

Utilizat─â ├«n mod tradi┼úional pentru tratarea hematoamelor, arnica poate reduce inflama┼úiile ┼či calmeaz─â durerile care apar ├«n contuzii. Acelea┼či remedii sub form─â de tinctur─â, crem─â ori gel din arnic─â utilizate pentru v├ón─ât─âi, pot fi folosite ┼či ├«n cazul arsurilor solare, r─ânilor ori altor forme de irita┼úie a pielii. Prepar─â o tinctur─â din arnic─â astfel: toarn─â 150 ml de alcool peste o m├ón─â de r─âd─âcin─â. Las─â la macerat 2 s─âpt─âm├óni, apoi strecoar─â ┼či p─âstreaz─â ├«n sticlu┼úe acoperite bine. Preg─âte┼čte o cataplasm─â din tinctur─â diluat─â ├«n pu┼úin─â ap─â (10 ml de tinctur─â la 100 ml de ap─â).

Pentru probleme superficiale ale pielii, po┼úi face o infuzie dintr-o lingur─â de flori, la 100 ml de ap─â clocotit─â. Las─â s─â stea 15-20 de minute ┼či aplic─â local sub form─â de comprese. ├Än caz de dermatoz─â, prepar─â o tinctur─â din 20 g de flori de arnic─â, la 100 ml de alcool. Las-o la macerat 10 zile ┼či apoi strecoar─â. Dilueaz─â 10 ml de tinctur─â cu 100 ml de ap─â ┼či pune comprese pe locul afectat.

Amelioreaz─â durerile articulare ┼či musculare

Cercet─âtorii americani au efectuat o serie de teste pe mai mul┼úi pacien┼úi suferinzi de osteoartrit─â. Ei i-au tratat pe cei bolnavi cu remedii din arnic─â, de 2 ori pe s─âpt─âm├ón─â timp de o lun─â ┼či jum─âtate ┼či au constatat o sc─âdere semnificativ─â a durerii ┼či a imposibilit─â┼úii de mi┼čcare. Testele au scos la iveal─â, de asemenea, c─â efectele arnic─âi sunt asem─ân─âtoare propriet─â┼úilor calmante ale ibuprofenului. Maseaz─â cu tinctur─â sau crem─â zona afectat─â de dureri articulare sau musculare. ┼×i ├«n cazul durerilor de spate cronice, sunt eficiente remediile pe baz─â de arnic─â, cu puternice propriet─â┼úi aniseptice. Ele sunt utile ┼či ├«n cazul entorselor.

├Än cazul ├«n care suferi de arterit─â, prepar─â un ulei de arnic─â. Pune 100 g de flori de plant─â ├«n 500 ml de ulei de floarea-soarelui. Fierbe amestecul pe baie de abur o or─â, dup─â care las─â la r─âcit ┼či filtreaz─â. Apoi, p─âstreaz─â la loc r─âcoros. Maseaz─â u┼čor zona afectat─â.

Util─â ├«n cazul infec┼úiilor ┼či inflama┼úiilor

Pentru inflamarea mucoasei faringiene (faringit─â) prepar─â o infuzie din 1-3 linguri de flori la 250 ml de ap─â. Las─â acoperit─â 10-15 minute ┼či strecoar─â. Cu solu┼úia ob┼úinut─â, f─â gargar─â de mai multe ori pe zi, la 3-4 ore, din care una, ├«nainte de culcare. La fel procedezi ┼či ├«n cazul ├«n care suferi de stomatit─â.

Pentru un somn lini┼čtit

Arnica are un efect relaxant, de aceea uleiul esen┼úial ob┼úinut din florile acestei plante poate fi folosit ├«n aromaterapie pentru ameliorarea st─ârilor de depresie ┼či de anxietate. De asemenea, datorit─â efectului de sedativ, arnica este util─â persoanelor care sufer─â de insomnie.

Atenţie!

Nu aplica remedii cu arnic─â pe r─âni deschise. Tratamentul intern cu arnic─â se face numai la recomandarea medicului. Aceast─â plant─â poate provoca probleme grave de s─ân─âtate, de la gastroenterit─â p├ón─â la paralizia centrilor nervo┼či. ├Än plus, poate cauza reac┼úii alergice la contactul cu pielea sensibil─â.