Anghinarea, aliatul tău în scăderea colesterolului

2 jpg jpeg

├Än medicina naturist─â, anghinrea este adesea utilizat─â ├«n tratamentul problemelor digestive, ├«n detoxifierea organismului, ├«n sc─âderea colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť ┼či ajut─â la func┼úionarea corect─â a ficatului.

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteranean─â, fiind utilizat─â nu doar ├«n gastronomie, ci ┼či ├«n scopuri medicinale datorit─â propriet─â┼úilor curative extrem de variate.

Propriet─â┼úile plantei se datoreaz─â cinarinei, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic ┼či de protec┼úie ├«mpotriva substan┼úelor nocive din organism. Se poate consuma ca atare sau g─âtit─â ori sub form─â de ceai sau pot fi administrate suplimente de anghinarea, ├«n dozaj indicat de medic.

├Ämbun─ât─â┼úe┼čte activitatea bilei

Dischinezia biliar─â sau ÔÇ×bila lene┼č─âÔÇť este cel mai adesea determinat─â de consumul excesiv de alimente bogate ├«n gr─âsimi sau foarte condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activit─â┼úilor fizice. Pulpa de anghinare are un con┼úinut ridicat de antioxidan┼úi din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de func┼úionare a bilei.

Anghinarea asigur─â aproximativ un sfert din doza zilnic─â recomandat─â de fibre ce regleaz─â indexul glicemic din s├ónge, normalizeaz─â metabolismul ┼či ajut─â la controlarea apetitului.

Nivelul ridicat de cianin─â din compozi┼úia anghinarei asigur─â un nivel sc─âzut al colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť prin stimularea elimin─ârii gr─âsimilor ┼či, mai mult dec├ót at├ót, ajut─â la men┼úinerea unei valori constante a colesterolului ÔÇ×bunÔÇť. Datorit─â ac┼úiunii intensive a anghinarei asupra gr─âsimilor din organism, aceast─â plant─â determin─â ┼či buna func┼úionare a sistemului cardiovascular, care este ├«n corela┼úie direct─â cu nivelul gr─âsimilor din s├ónge.

Anghinarea se afl─â printre plantele cu cea mai bogat─â compozi┼úie ├«n antioxidan┼úi, clas├óndu-se pe locul 7 dintr-o serie de peste 1000 de alimente cu rol ├«n detoxifierea organismului. Astfel, aceasta asigur─â protec┼úia ├«mpotriva ac┼úiunii nocive a radicalilor liberi ┼či a depunerilor de gr─âsime la nivelul vaselor de s├ónge, previne ├«mb─âtr├ónirea celulelor, scade riscul instal─ârii obezit─â┼úii ┼či stimuleaz─â imunitatea.

Un alt nutrient important con┼úinut de anghinare este potasiul, unul dintre mineralele cu beneficii vitale asupra sistemului cardiovascular ┼či a secre┼úiei optime a bilei.