Alimentul banal care te poate scăpa de răceală în doar 3 ore

2 jpg jpeg

Unul dintre tratamentele homeopate destul de răspândite şi recomandate în răceli este cel cu usturoi zdrobit şi miere. De altfel, un studiu clinic recent publicat în The Journal of Nutrition sugerează că acest remediu ar funcţiona în mai puţin de...3 ore.

Ce spun studiile despre usturoi

În cadrul studiului, participanţii au mâncat o masă care conţinea 5 grame de usturoi mărunţit - echivalentul a aproximativ doi căţei de usturoi, după care li s-au colectat probe de sânge.

La doar trei ore după masă, participanţii au înregistrat o activitate mai crescută în ceea ce priveşte producţia de celule albe din sânge, adică acele celule care stimulează sistemul imunitar şi care ajută în lupta de prevenire a cancerului.

Deşi cercetătorii nu pot spune cu exactitate dacă usturoiul poate combate răcelile la fel de repede pe cât a activat genele participanţilor la studiu, cercetările anterioare confirmă că există ceva special în legătură cu usturoiul atunci când vorbim de dozarea răcelii.

Astfel, se pare că persoanele care consumă zilnic usturoi sau suplimente de usturoi, se confruntă cu simptome mai uşoare de răceală, în timp ce durata afecţiunii este şi ea mult diminuată, arată un studiu realizat în 2012.

Alte cercetări confirmă că persoanele în a căror dietă este inclus şi usturoiul sunt mult mai puţin predispuse la răceli şi se recuperează mai repede atunci când se îmbolnăvesc.

Deşi cercetătorii nu au identificat până acum un compus specific din usturoi de combatere a viruşilor, ei spun că anumiţi nutrienţi din usturoi, printre care vitamina C, minerale precum seleniu, anumite enzime şi compuşi care conţin sulf ar putea avea un cuvânt greu de spus în combaterea răcelilor.

Dacă îţi doreşti să încerci şi tu cura cu usturoi, experţii te sfătuiesc să consumi zilnic câţiva căţei de usturoi, însă nu înainte de a a-i toca sau zdrobi. În momentul zdrobirii, usturoiul eliberează alicină, principalul component activ, cu un puternic efect antibiotic.

Beneficiile consumului de usturoi

Usturoiul este o plantă cu multiple proprietăţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice cum ar fi:

- Ajută la bună funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind astfel bolile de inima; - Posedă un puternic efect antibiotic, prevenind şi tratând infecţiile; - Contribuie la procesul digestiei; - Previne diabetul zaharat; - Ajută la slăbit; - Oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni, prevenind cancerul; - Scade nivelului de colesterol rău (LDL) şi creşte nivelului de colesterol bun (HDL), într-o perioada de timp relativ scurtă; - Contribuie la dizolvarea cheagurilor de sânge care pot cauza infarct miocardic şi accident vascular cerebral; - Usturoiul inhibă dezvoltarea sau chiar distruge mai multe tipuri de bacterii, inclusiv stafilococii şi salmonella, precum şi multe dintre ciupercile cauzatoare de micoze.