Aliaţi din natură pentru o digestie uşoară

1 2 jpg jpeg

Argila „stinge“ arsurile la stomac

Statisticile arată că 1 român din 10 se confruntă cu arsuri la stomac. Pe lângă regimul dietetic (evitarea grăsimilor, prăjelilor), se pot încerca şi remediile din generoasa colecţie a naturii.

Cura de 3 săptămâni cu argilă este de ajutor pentru a combate senzaţia de arsură la stomac. Se pune de seara 1 lingură cu argilă într-un pahar cu apă plată. În primele 2 zile se bea doar apa de deasupra, iar în zilele următoare se amestecă şi se consumă tot conţinutul.

1 2 jpg jpeg

„În prima săptămână, se bea 1 pahar pe zi, dimineaţa, în a doua săptămână 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, iar în ultima săptămână 3 pahare pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara“, potrivit medicului Rareş Simu.

Alte remedii: contra arsurilor la stomac mai dau rezultate şi infuziile de gălbenele şi sucul de ghimbir diluat în puţină apă.

Feniculul şi anasonul combat balonarea

Graţie acţiunii antispastice digestive şi carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), feniculul este ideal pentru a combate balonarea. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de fenicul la o cană cu apă. Se bea după masă.

Un alt remediu care tratează balonarea este anasonul. Are acţiune tonică digestivă, inhibând procesul de fermentaţie la nivelul intestinului gros. Se consumă sub formă de infuzie (2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă; se lasă la infuzat 15 minute). Se beau 2 căni pe zi, cu jumătate de oră îniante de masă.

Mai poţi încerca: Cărbunele medicinal absoarbe gazele intestinale, cât şi toxinele bacteriene. Se recomandă 1-2 capsule, la nevoie. Contra balonării se mai pot încerca infuziile de păpădie, de genţiană sau de salvie.

Remedii cu efect laxativ

Există numeroase leacuri cu acţiune laxativă, care dau rezultate bune în caz de constipaţie. Unul dintre ele este uleiul de măsline, care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Se ia în fiecare dimineaţă 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru a fi mai uşor de înghiţit, se pot adăuga câteva picături de suc de lămâie.

2 jpg jpeg

Inul un alt remediu cu efect laxativ, graţie mucilagiilor şi fibrelor conţinute. Lasă la înmuiat în apă 5-10 g de seminţe de in în 150 ml de apă, 20 de minute. Ia acest remediu de 3 ori pe zi, o săptămână.

infuzia de cruşin, de volbură, de anghinare, de soc.

Recomandare

„În caz de dischinezie biliară, se recomandă următorul amestec: cicoare, gălbenele, ţintaură, unguraş, iarbă-mare, levănţică, rostopască, coada-şoricelului şi mentă“, afirmă medicul Rareş Simu.

Coaja de stejar, leac în diaree

Cele mai bune remedii indicate celor care au scaune moi şi apoase sunt plantele bogate în taninuri. Paralel cu regimul alimentar se poate urma un tratament cu coajă de stejar. Se fierb 2 linguriţe de coajă de stejar în 250 ml de apă, 15 minute. Se beau 2 căni pe zi, până la dispariţia problemei. Şi infuzia din frunze de afin este de ajutor celor cu diaree. Se prepară din 1 linguriţă de frunze de afin la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi.

infuzia de răchitan, de coada-racului, de mentă.

Info

Mierea are proprietăţi laxative blânde, fiind de ajutor în tratarea constipaţiei atât la adulţi, cât şi la copii.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Principalele metode de tratament natural în caz de hemoroizi sunt fitoterapia, homeopatia şi presopunctura. Fitoterapia utilizează plantele atât sub formă de pulbere, cu administrare sublinguală, cât şi sub formă de băi locale.

Cele mai utile plante sunt: ţintaura, coada-şoricelului, coaja de cruşin (în cazurile cu constipaţie), rădăcina de păpădie, mărarul şi sunătoarea. Pentru băi locale, se utilizează: coada-calului, coada-şoricelului, coaja de stejar, salvia, muşeţelul, frunzele de frasin.

Pentru aplicaţii locale este foarte eficient unguentul cu propolis şi tătăneasă, care se aplică de 2-3 ori pe zi.