Afecţiuni în care dafinul îţi vine în ajutor

1 2 jpg jpeg

Despre beneficiile acestei plante asupra sănătăţii se cunosc mai puţine. Frunzele de dafin conţin antioxidanţi, vitamine şi acid folic, iar precum şi calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu şi zinc.

Răceli ori boli respiratorii

Frunzele de dafin sunt eficiente în lupta cu răceala şi gripa. Dacă suferi de probleme respiratorii, poţi fierbe 500 ml de apă cu 2-3 frunze de dafin. Laşi deoparte 10 minute. Înmoi un prosop sau o cârpă în acest amestec şi laşi fierbinte pe piept. Ceaiul este bun pentru a scădea febra. Dacă simptomele nu se ameliorează, fierbi câteva frunze de dafin în 200 ml de apă până când rămâne doar un sfert din cantitate. Strecori şi bei o dată sau de două ori pe zi.

Probleme digestive

Majoritatea problemelor digestive, dar mai ales arsurile la stomac sau flatulenţa pot fi ameliorate cu un ceai făcut din frunze de dafin. În cazul indigestiei sau al balonării poţi lua 5 foi de dafin, peste care adaugi un pic de ghimbir şi le fierbi în 200 ml de apă până rămâne doar un sfert din cantitate. Adaugi puţină miere şi consumi de două ori pe zi. Poate acţiona şi ca stimulent al poftei de mâncare.

Diabet zaharat

Frunzele de dafin ajută la tratarea diabetului de tip 2, micşorând nivelul zahărului din sânge, al colesterolului şi al trigliceridelor. Pentru obţinerea rezultatului maxim, frunzele uscate trebuie pisate şi consumate timp de 30 de zile (cam 1 frunză pisată pe zi). Nivelul zahărului din sânge scade datorită antioxidanţilor, care stimulează organismul să proceseze insulina mai eficient.

Reumatism, artrită Uleiul din frunze de dafin are proprietăţi antiinflamatorii şi ameliorează durerile cauzate de luxaţii, artrită, reumatism. Poţi face o cataplasmă din frunze de dafin şi ricin măcinate pe care o legi în jurul încheieturii care te doare. Dacă îţi masezi tâmplelele cu acest ulei ai putea scăpa de migrene. Tot pentru dureri de cap, poţi fierbe câteva frunze de dafin în apă pentru câteva minute. Strecori şi bei cât timp este fierbinte. De asemenea, poţi aplica pe frunte o pastă din frunze de dafin.

Fitonutrienţii din frunzele de dafin conferă protecţie împotriva atacurilor cerebrale şi infarcturilor. Dacă suferi de boli ale inimii sau de anxietate, poţi fierbe 3 g de frunze de dafin şi 3-4 petale de trandafir în 300 ml de apă, până când rămân doar 75 de ml. Strecori şi bei o dată pe zi.