7 plante care aduc relaxarea

1 2 jpg jpeg

1. Sunătoarea

Această plantă este renumită pentru proprietăţile antidepresive şi calmante. Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, sunătoarea poate fi folosită în caz de epuizare fizică ocazională, contra stresului, depresiei uşoare, anxietăţii, nervozităţii şi pentru redobândirea echilibrului emoţional. Se poate adminstra sub formă de infuzie (1 lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită) sau capsule (1 comprimat de 3 ori pe zi, înainte de mese).

2. Levănţica

Ne îmbie cu mirosul ei plăcut şi, în acelaşi timp, levănţica ne aduce relaxarea dacă suntem stresaţi. Una dintre cele mai cunoscute indicaţii ale plantei este tratarea insomniilor apărute pe fond de stres, fiind eficientă pentru scăderea excitabilităţii nervoase. Levănţica este un bun tonic cardiac, fiind indicată şi în anxietate şi în hipertensiune survenită în perioadele care ne suprasolicităm psihic. Pentru combaterea simptomelor ce apar în stres, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau 2 căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.

3. Hameiul

Pentru reducerea excitabilităţii nervoase, se obţin rezultate bune cu ajutorul hameiului, care are efecte neurosedative şi antispastice. Pentru acţiunea calmantă, se recomandă infuzia obţinută dintr-o lingură şi jumătate de conuri de hamei la 200 ml de apă fierbinte. Se bea de-a lungul unei zile, în 3 reprize.

4. Roiniţa

Plantă cu acţiune antispastică, sedativă şi cicatrizantă, roiniţa este indicată şi pentru scăderea stărilor de nelinişte şi de agitaţie care însoţesc stresul. Este recomandată sub formă de infuzie, care se obţine dintr-o linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

5. Valeriana

Recunoscută pentru efectele sale anxiolitice (contra anxietăţii), valeriana este foarte utilă şi în tulburările de somn cauzate de stres, graţie acţiunii sedative. De asemenea, mai este indicată în caz de hipertensiune survenită pe fondul stresului, în nervozitate, depresie şi nevralgii. Infuzia de valeriană, obţinută dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă clocatită, se bea seara, pentru a favoriza somnul.

6. Passiflora

Un alt aliat natural al celor care se confruntă cu stresul este passiflora, cunoscută şi ca floarea-pasiunii. Planta are acţiune sedativă, anxiolitică, anticonvulsiviantă şi analgezică. De asemenea, reduce astenia, agresivitatea, excitabilitatea, tulburările digestive apărute pe fond de stres şi aduce somnul. Este de ajutor infuzie, pe care o obţii dintr-o lingură de plantă uscată la 1 cană cu apă fiartă (se lasă la infuzat 10 minute). Se bea, de preferat, seara, înainte de culcare.

BINE DE ŞTIUT

Lăptişorul de matcă este un excelent remediu contra stresului. Se poate administra sub formă de capsule gelatinoase, pură sau fiole.

7. Păducelul

Valorificat mai ales pentru virtuţile cardiotonice, hipotensive şi pentru reducerea palpitaţiilor, păducelul poate avea efecte pozitive şi în unele simptome care însoţesc stresul: senzaţia de nod în gât sau dificultăţi respiratorii. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori cu frunze sau fructe la 200 ml de apă fierbinte (durata de infuzare: un sfert de oră). Se bea pe parcursul unei zile.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cristina Pavel, specialist în medicină de familie, apifitoterapie, acupunctură, Centrul de Sănătate şi Viaţă, Armonia, Bucureşti

În fitoterapie există un capitol întreg cu plante despre care s-a demonstrat că au proprietăţi generale adaptogene antistres.Aceste plante provin din diferite zone de pe glob, fiind folosite în locurile lor de origine din cele mai vechi timpuri şi au un renume foarte bun, de panaceu. Cea mai cunoscută specie este ginseng-ul chinezesc. Mai există însă încă 2tipuri de ginseng, coreean şi siberian, la care s-au demonstrat proprietăţi antistres. Aromaterapia cu ulei de scorţişoară, coriandru, levănţică, eucalipt sau roiniţă este profund şi rapid armonizatoare, aşa că putem recurge la ea, cu condiţia să avem uleiuri volatile de bună calitate.