7 plante care aduc relaxarea

1 2 jpg jpeg

1. Sun─âtoarea

Aceast─â plant─â este renumit─â pentru propriet─â┼úile antidepresive ┼či calmante. Potrivit Agen┼úiei Europene a Medicamentului, sun─âtoarea poate fi folosit─â ├«n caz de epuizare fizic─â ocazional─â, contra stresului, depresiei u┼čoare, anxiet─â┼úii, nervozit─â┼úii ┼či pentru redob├óndirea echilibrului emo┼úional. Se poate adminstra sub form─â de infuzie (1 lingur─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â) sau capsule (1 comprimat de 3 ori pe zi, ├«nainte de mese).

2. Levănţica

Ne ├«mbie cu mirosul ei pl─âcut ┼či, ├«n acela┼či timp, lev─ân┼úica ne aduce relaxarea dac─â suntem stresa┼úi. Una dintre cele mai cunoscute indica┼úii ale plantei este tratarea insomniilor ap─ârute pe fond de stres, fiind eficient─â pentru sc─âderea excitabilit─â┼úii nervoase. Lev─ân┼úica este un bun tonic cardiac, fiind indicat─â ┼či ├«n anxietate ┼či ├«n hipertensiune survenit─â ├«n perioadele care ne suprasolicit─âm psihic. Pentru combaterea simptomelor ce apar ├«n stres, este indicat─â infuzia preparat─â din 2 linguri┼úe de flori de lev─ân┼úic─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se las─â la infuzat 15 minute ┼či se beau 2 c─âni pe zi, dintre care una seara, ├«nainte de culcare.

3. Hameiul

Pentru reducerea excitabilit─â┼úii nervoase, se ob┼úin rezultate bune cu ajutorul hameiului, care are efecte neurosedative ┼či antispastice. Pentru ac┼úiunea calmant─â, se recomand─â infuzia ob┼úinut─â dintr-o lingur─â ┼či jum─âtate de conuri de hamei la 200 ml de ap─â fierbinte. Se bea de-a lungul unei zile, ├«n 3 reprize.

4. Roiniţa

Plant─â cu ac┼úiune antispastic─â, sedativ─â ┼či cicatrizant─â, roini┼úa este indicat─â ┼či pentru sc─âderea st─ârilor de nelini┼čte ┼či de agita┼úie care ├«nso┼úesc stresul. Este recomandat─â sub form─â de infuzie, care se ob┼úine dintr-o linguri┼ú─â de frunze la 200 ml de ap─â clocotit─â. Se beau 2 c─âni pe zi.

5. Valeriana

Recunoscut─â pentru efectele sale anxiolitice (contra anxiet─â┼úii), valeriana este foarte util─â ┼či ├«n tulbur─ârile de somn cauzate de stres, gra┼úie ac┼úiunii sedative. De asemenea, mai este indicat─â ├«n caz de hipertensiune survenit─â pe fondul stresului, ├«n nervozitate, depresie ┼či nevralgii. Infuzia de valerian─â, ob┼úinut─â dintr-o lingur─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocatit─â, se bea seara, pentru a favoriza somnul.

6. Passiflora

Un alt aliat natural al celor care se confrunt─â cu stresul este passiflora, cunoscut─â ┼či ca floarea-pasiunii. Planta are ac┼úiune sedativ─â, anxiolitic─â, anticonvulsiviant─â ┼či analgezic─â. De asemenea, reduce astenia, agresivitatea, excitabilitatea, tulbur─ârile digestive ap─ârute pe fond de stres ┼či aduce somnul. Este de ajutor infuzie, pe care o ob┼úii dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â la 1 can─â cu ap─â fiart─â (se las─â la infuzat 10 minute). Se bea, de preferat, seara, ├«nainte de culcare.

BINE DE ┼×TIUT

L─âpti┼čorul de matc─â este un excelent remediu contra stresului. Se poate administra sub form─â de capsule gelatinoase, pur─â sau fiole.

7. P─âducelul

Valorificat mai ales pentru virtu┼úile cardiotonice, hipotensive ┼či pentru reducerea palpita┼úiilor, p─âducelul poate avea efecte pozitive ┼či ├«n unele simptome care ├«nso┼úesc stresul: senza┼úia de nod ├«n g├ót sau dificult─â┼úi respiratorii. Prepar─â o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de flori cu frunze sau fructe la 200 ml de ap─â fierbinte (durata de infuzare: un sfert de or─â). Se bea pe parcursul unei zile.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cristina Pavel, specialist ├«n medicin─â de familie, apifitoterapie, acupunctur─â, Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â, Armonia, Bucure┼čti

├Än fitoterapie exist─â un capitol ├«ntreg cu plante despre care s-a demonstrat c─â au propriet─â┼úi generale adaptogene antistres.Aceste plante provin din diferite zone de pe glob, fiind folosite ├«n locurile lor de origine din cele mai vechi timpuri ┼či au un renume foarte bun, de panaceu. Cea mai cunoscut─â specie este ginseng-ul chinezesc. Mai exist─â ├«ns─â ├«nc─â 2tipuri de ginseng, coreean ┼či siberian, la care s-au demonstrat propriet─â┼úi antistres. Aromaterapia cu ulei de scor┼úi┼čoar─â, coriandru, lev─ân┼úic─â, eucalipt sau roini┼ú─â este profund ┼či rapid armonizatoare, a┼ča c─â putem recurge la ea, cu condi┼úia s─â avem uleiuri volatile de bun─â calitate.