5 remedii naturiste care te scapă de răguşeală

1 2 jpg jpeg

Răguşeala ocazională apare, de regulă, dacă vorbeşti, ţipi sau cânţi foarte mult. Profesorii, cei care lucrează cu publicul, cântăreţii se confruntă de multe ori cu această afecţiune a laringelui unde se află coardele vocale. Astfel că, de la vocea normală, când sunetele sunt line, se produce o modificare a tonalităţii, dar şi a volumului. Prin urmare, fie poţi avea o voce profundă (aspră), fie vorbeşti şoptit.

Pe lângă folosirea excesivă, dar şi greşită a organului vorbirii, cele mai întâlnite cauze ale răguşelii sunt: laringita, alergiile, sinuzita, inflamarea ganglionilor limfatici şi refluxul gastroesofagian. De asemenea, fumatul, alcoolul, cafeaua în cantităţi mari, dar şi dacă inhalezi produse care irită tractul respirator ori statul într-o cameră uscată pot cauza calităţii vocii. Şi tusea persistentă este un factor declanşator al răguşelii. Alte cauze pot fi cancerul la nivelul gâtului, probleme la tiroidă, distonia laringiană.

Răguşeala, numită şi disfonie, necesită de multe ori repausul vocal şi efectuarea de exerciţii foniatrice. Vorbitul în şoaptă nu este deloc un remediu, ci îşi face chiar mai rău. Pe lângă mersul la medicul ORL-ist poţi încerca acasă câteva remedii pentru a-ţi recăpăta vocea.

Gargară cu sare de mare

Această procedură, făcută de 3 ori pe zi, te ajută să vorbeşti din nou, normal. Sarea de mare este antiseptică şi previne infecţiile la nivelul gâtului şi elimină mucusul din căile respiratorii, iar apa caldă reduce iritaţia de la nivelul gâtului. Cum procedezi: adaugi o linguriţă de sare de mare într-o cană cu apă caldă, nu fierbinte. Amesteci până se dizolvă sarea şi bei treptat soluţia de-a lungul zilei.

Oţetul din cidru de mere

Are proprietăţi antimicrobiene, astfel că luptă împotriva infecţiilor gâtului şi este un aliat în combaterea laringitei. Îţi uşurează disconfortul cauzat de durerea în gât şi te scapă de răguşeală. Procedezi astfel: mixexi o linguriţă din acest produs (e important să fie organic şi nefiltrat) într-o cană cu apă caldă. Bea de câteva ori pe zi. Mai poţi face şi gargară cu oţet din cidru de mere. Pentru aceasta, amestecă în cantităţi egale apa apă şi oţet de cidru de mere. Fă zilnic, gargară de 2-3 ori.

Mierea

Ce e mai bun ca mierea? Aceasta alină iritaţia de la nivelul gâtului şi ajută în reducerea inflamaţiei. Ia o linguriţă de miere organică de câteva ori pe zi pentru a nu avea gâtul uscat. Dacă este naturală, va „unge“ zona afectată, acţionând ca un pansament.

Inhalaţii cu uleiuri esenţiale

Uscăciunea gâtului poate duce la răguşeală şi astfel poţi începe să vorbeşti îngroşat. Cum procedezi: Adaugă câteva picături de uleiuri esenţiale de muşeţel şi lavandă la 1-1.5 l de apă. Acoperă-ţi capul cu un prosop şi inhalează aburii, stând deasupra oalei. Procedează astfel de 2 ori pe zi.

Ghimbir

Fitoterapeuţii îl recomandă şi în tratarea răguşelii, pentru că linişteşte membranele mucoase din jurul laringelui şi atenuează inflamaţia. De asemenea, ajută la prevenirea infecţiilor din tractul respirator superior. Îl poţi consuma fie crud, (câteva feliuţe de ghimbir la intervale regulate) sau sub formă de ceai (1 linguriţă de ghimbir tăiată fin şi pusă într-o cană cu apă caldă). Laşi 10 minute, strecori şi bei ceaiul simplu sau îndulcit cu miere naturală. Poţi bea de 3 ori pe zi.