5 plante de ajutor dacă ai gingivită

1 2 jpg jpeg

Sângerarea gingiei atunci când te speli pe dinţi este semnul clasic al gingivitei. Aceasta apare din cauza plăcii bacteriene, acele depozite albicioase care se depun pe dinţi din cauza unei igiene dentare precare.

Nu lăsa această problemă să se agraveze: prin mineralizarea plăcii se formează tartrul, care inflamează şi mai mult gingia. Pe lângă un periaj corect, încearcă şi unele spălături locale şi gargare din plante care au efect antiseptic, calmant, astringent şi emolient.

Sulfina

Antiinflamator gingival, sulfina este un excelent remediu pentru gingiile sângerânde. Îţi poţi tampona gingiile de două-trei ori pe zi cu o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de flori la 200 ml de apă clocotită.

Salvia

Planta are efect astringent şi antiseptic, fiind de ajutor în îngrijirea danturii afectate de gingivită. Clăteşte-ţi gura de două ori pe zi cu o infuzie preparată din două linguriţe de frunze la 100 ml de apă fierbinte. De ajutor în calmarea gingiilor sângerânde sunt şi compresele cu infuzie de salvie.

Cerenţelul

Datorită proprietăţilor dezinfectante ale cerenţelului, poţi alege această plantă ca adjuvant în tratarea gingivitei. Prepară un decoct din trei linguriţe de plantă la 300 ml de apă. Fierbi 15 minute şi apoi faci gargară sau aplici comprese pe gingie cu acest decoct.

Muşeţelul

Această plantă are efect antiinflamator şi antiseptic, de aceea este recomandată în sângerările gingivale. Lasă la infuzat timp de 20 de minute trei linguri de flori de muşeţel într-o cană cu apă fierbinte. Clăteşte mai întâi, apoi ţine în gură cinci minute infuzia călduţă.

Coada-racului

Coada-racului   dezinfectează, cicatrizează şi ajută la coagularea sângelui, fiind potrivită în tratarea inflamaţiilor şi sângerărilor gingiei. Tamponează-ţi gingiile şi clăteşte-ţi gura de trei ori pe zi cu o infuzie preparată dintr-o linguriţă de coada-racului adăugată la o cană cu apă fierbinte.

Pentru gargare, amestec de plante

Amestecul de nalbă mare, levănţică, tătăneasă şi cerenţel, preparat sub formă de infuzie, poate dezinfecta şi calma gingiile. Se amestecă 20 g din fiecare plantă şi apoi se pune o lingură într-o cană cu apă clocotită. În afară de gargară, se pot face şi spălături locale cu această infuzie, de trei ori pe zi.

Tamponează gingiile cu citrice

Sângerările gingivale pot apărea şi din cauza carenţei de vitamina C. De aceea, consumă legume şi fructe care conţin această vitamină, precum citricele. Acestea pot fi folosite şi extern. Masează-ţi gingiile cu suc de lămâie sau de portocală şi fă gargară zilnic cu suc de lămâie, amestecat cu apă şi cu miere.