5 indicaţii ale băilor terapeutice

1 2 jpg jpeg

Cum pielea lasă să treacă uşor substanţele active din plante către ţesuturile afectate, băile terapeutice dau rezultate bune într-un timp scurt. Sunt foarte bune în caz de reumatism, gută ori în bolile metabolice, dar şi în tulburările psihice sau în afecţiunile dermatologice.

Cum le prepari? Poţi pune plante într-un săculeţ, pe care-l umezeşti cu apă fierbinte. După un sfert de oră îl scufunzi în apă fierbinte. Cantitatea trebuie să fie de o lingură de plante la o cană cu apă. Torni infuzia astfel obţinută cu tot cu săculeţ în apa de baie (proporţie de ¼ litru de infuzie la 2 litri de apă de baie). Poţi adăuga şi sare de mare sau sare grunjoasă. În locul infuziei poţi folosi un macerat (laşi săculeţul cu plante în apă călduţă timp de 4-5 ore).

Infecţii vaginale

Irigaţii sau duş cu infuzie din plante

Cum se fac. Amestecă 100 g cimbru de câmp, 20 g flori de nalbă, 20 g coada-racului. Adaugă peste plante un litru de apă şi pune pe foc. Menţine încă 5 minute după ce a început să fiarbă. Înainte de a filtra amestecul, lasă 5 minute să se depună plantele la fundul vasului. Fiertura astfel preparată, la temperatura camerei, o poţi folosi pentru spălături vaginale.

Dureri în timpul ciclului menstrual

1 2 jpg jpeg

Băile de picioare

Cum se fac. Îţi trebuie două ligheane, unul cu apă rece, iar celălalt cu apă fierbinte. Înmoaie picioarele în apă rece pentru 1-2 minute, după care le scufunzi în apa fierbinte pentru 2-4 minute. Repetă de 2-3 ori şi încheie cu baia rece. Procedura este indicată pentru stimularea circulaţiei periferice şi a celei de la nivelul pelvisului.

Băile de şezut

Cum se fac. Apa trebuie să fie fierbinte, iar baia se pregăteşte ca după reţeta indicată în rândurile de mai sus. Plantele folosite sunt cele cu acţiune descongestionantă: pătlagina, scoarţa de stejar, hamamelis. Evită apa rece în băile de şezut în timpul ciclului menstrual, deoarece poate opri sângerarea şi poate duce la stări de nervozitate. Poţi face băi cu apă rece doar în perioada dintre cele două cicluri.

Tulburări circulatorii

Cum se fac. Se face un amestec din plante uscate de coada-şoricelului (30 g), mentă (25 g), fierea-pământului (10 g), sunătoare (25 g) şi flori de arnică (10 g). Se prepară o infuzie din 100 g amestec şi 2 l de apă, în care se scufundă picioarele. Se poate adăuga şi sare de mare (2 linguri).

Colici renale

Băi de şezut

Cum se fac. De ajutor sunt băile la temperaturi crescânde. Începi cu o apă la temperatura camerei şi creşti treptat până la o temperatură ridicată, care nu arde pielea. Evită creşterea bruscă a temperaturii, deoarece poţi avea efect contrar, de provocare a spasmelor în uretere. Baia ar trebui să dureze în jur de un sfert de oră.