5 decocturi ┼či infuzii care combat tulbur─ârile digestive

1 2 jpg jpeg

Semin┼úe de m─ârar Dup─â ce m─ân├ónci fasole, varz─â, maz─âre, cartofi, soia sau dac─â ├«nghi┼úi prea mult aer ├«n timp ce m─ân├ónci ori consumi b─âuturi carbogazoase, apar gazele la nivelul intestinelor. Ca s─â le previi, po┼úi face zilnic un ceai dintr-o lingur─â de semin┼úe de m─ârar la 200 ml de ap─â. Fierbe ceaiul timp de 10 minute ┼či bea, dup─â ce s-a r─âcit, c├óte dou─â linguri┼úe din patru ├«n patru ore, c├ónd ┼čtii c─â alimenta┼úia ├«┼úi poate crea probleme. ├Ämpotriva flatulen┼úei, un remediu cunoscut este cel din semin┼úe sau r─âd─âcin─â de angelic─â. Se fierbe o lingur─â de p─âr┼úi ale plantei ├«n 250 ml de ap─â timp de 10 minute, se las─â s─â se r─âceasc─â ┼či se bea ceaiul dup─â mas─â. Tot pentru a evita formarea gazelor intestinale, se recomand─â infuzia din semin┼úe de chimen. Se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de semin┼úe la o jum─âtate de litru de ap─â, care se las─â la infuzat aproximativ 15 minute. Se bea ceaiul astfel ob┼úinut de dou─â ori pe zi. Anason Cel mai adesea, balon─ârile apar fie atunci c├ónd m─ân├ónci prea repede, fie c├ónd combini incorect alimentele (friptur─â cu cartofi pr─âji┼úi) ┼či astfel este ├«ngreunat─â digestia. ├Än cele mai multe cazuri, balon─ârile pot fi comb─âtute cu ajutorul plantelor care au proprietatea de a calma durerile abdominale ┼či care favorizeaz─â evacuarea gazelor intestinale. Dintre acestea, cele mai bune sunt semin┼úele de anason, de fenicul ┼či de coriandru. Prepar─â o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de amestec de semin┼úe la o can─â cu ap─â fierbinte. Bea ceaiul astfel ob┼úinut ├«nainte de mas─â ┼či ├«ntre mese, pentru a preveni balon─ârile. Nu preg─âti mai mult de o can─â cu ceai odat─â, pentru c─â, dup─â un timp, semin┼úele de plante ├«┼či pierd propriet─â┼úile, iar infuzia nu mai are efectul scontat. O combina┼úie eficient─â de ceai este ┼či cea alc─âtuit─â din semin┼úe de anason ┼či alte plante cum sunt mu┼če┼úelul, melisa, busuiocul.

Tot ├«nainte de mas─â, speciali┼čtii recomand─â o lingur─â de miere. Aceasta stimuleaz─â digestia ┼či contribuie la p─âstrarea florei saprofite de la nivelul stomacului.

Av├ónd un con┼úinut crescut de taninuri, substan┼úe cu ac┼úiune antitoxic─â ┼či antimicrobian─â asupra florei intestinale, coaja de stejar este indicat─â ca tratament de urgen┼ú─â ├«n caz de diaree. Se prepar─â un decoct din dou─â linguri┼úe de coaj─â la o can─â de ap─â ┼či se beau dou─â c─âni pe zi, ├«ntre mese, ne├«ndulcit.

Copiilor cu aceea┼či problem─â li se poate administra o infuzie de r─âchitan, care nu irit─â tractul digestiv. O po┼úi face dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â de ap─â fierbinte, iar cel mic o poate bea, tot ne├«ndulcit─â, de dou─â-trei ori pe zi.

Un amestec cu efecte garantate este cel din fructe de ienup─âr, coada-calului, anason, mu┼če┼úel, pelin, toate ├«n p─âr┼úi egale. Se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de amestec la 200 ml de ap─â. Se bea din or─â ├«n or─â c├óte o jum─âtate de can─â de infuzie.

Digestia lent─â poate fi cauzat─â de bila lene┼č─â. Frunzele de anghinare reprezint─â unul dintre cele mai vechi remedii pentru stimularea func┼úiilor ficatului. Aceast─â plant─â con┼úine o substan┼ú─â cu efect hepatoprotector, numit─â cinarin─â, care, ├«n plus, men┼úine un nivel sc─âzut al colesterolului ┼či al trigliceridelor.

Infuzia o po┼úi prepara din una-dou─â linguri┼úe de plant─â la o can─â de 250 ml de ap─â fierbinte. O la┼či acoperit─â 15-20 de minute, dup─â care filtrezi infuzia. Speciali┼čtii te sf─âtuiesc s─â bei trei c─âni cu ceai de anghinare pe zi, ne├«ndulcit, cu o or─â ├«naintea meselor principale. Pentru ac┼úiunea sa de stimulare a producerii bilei, cicoarea este recomandat─â ├«n cazurile disfunc┼úiilor biliare care ├«ngreuneaz─â digestia. Infuzia se ob┼úine din 15 g de frunze uscate la un litru de ap─â. Se beau una-dou─â c─âni pe zi.

Ceaiul de ghin┼úur─â ac┼úioneaz─â rapid ┼či bl├ónd ├«n cazul persoanelor cu o sensibilitate aparte a stomacului, dar ┼či ├«n cazul celor cu o diet─â acid─â, care au mucoasa gastric─â iritat─â. O po┼úi folosi singur─â, ├«ntr-o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â de ap─â, ├«n caz de nevoie, c├ónd ├«┼úi sim┼úi stomacul iritat.

Ghin┼úura poate fi folosit─â ┼či ├«ntr-o combina┼úie cu efecte benefice ├«n majoritatea tulbur─ârilor digestive. Se amestec─â dou─â linguri┼úe de ghin┼úur─â, trei linguri┼úe de pelin, dou─â de coaj─â de portocale ┼či o jum─âtate de linguri┼ú─â de scor┼úi┼čoar─â. Din aceast─â combina┼úie se iau dou─â linguri ┼či se pun la infuzat ├«n 250 ml de ap─â clocotit─â timp de 10 minute. Se bea ne├«ndulcit, cu ├«nghi┼úituri mici, tot ├«n caz de nevoie.