VIDEO: Reţete naturiste contra nopţilor albe

1 2 jpg jpeg

├Än combaterea insomniei, ├«n afara modific─ârilor care ┼úin de stilul de via┼ú─â, po┼úi ├«ncerca cu ├«ncredere ┼či remediile pe baz─â de plante medicinale.

ÔÇ×Plantele dau o stare de relaxare ┼či ├«nl─âtur─â efectele nedorite ale stresului. Ele pot induce un somn de calitate, ├«ns─â aten┼úie, acestea nu se vor combina cu antidepresive. Nu este bine s─â ├«┼úi administrezi remedii naturale sau medicamente pentru insomnie atunci c├ónd boala persist─â. Consecin┼úele pot fi grave, risc├ónd producerea unor mari dezechilibreÔÇŁ, afirm─â dr. Ionela Jurj. Valeriana Unul dintre cei mai buni alia┼úi din natur─â pentru a combate insomnia este valeriana. Planta ajut─â la sc─âderea tensiunii arteriale, normaliz├ónd ritmul cardiac, calmeaz─â st─ârile nervoase, trat├ónd tulbur─ârile de somn.

Numeroase studii au ar─âtat c─â valeriana induce starea de somn, ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea acestuia ┼či chiar este mai eficient─â dec├ót unele somnifere ┼či calmante de sintez─â. Ac┼úiunea plantei este accentuat─â atunci c├ónd este combinat─â cu melisa, cu passiflora ┼či cu hameiul.

ÔÇó ├Än 250 ml de ap─â fierbinte adaug─â o linguri┼ú─â de r─âd─âcin─â de valerian─â. Filtreaz─â, apoi bea c├óte o can─â cu jum─âtate de or─â ├«nainte de culcare.

ÔÇó Po┼úi ├«ncerca ┼či o baie relaxant─â. ├Än 2 litri de ap─â clocotit─â adaug─â 100 g de r─âd─âcini uscate de valerian─â. Las─â la infuzat 10 minute, apoi adaug─â amestecul ├«n apa de baie.

├Än trecut, indieni din America au descoperit virtu┼úile t─âm─âduitoare ale passiflorei (sau floarea pasiunii), folosind aceast─â plant─â pentru propriet─â┼úile ei calmante ┼či sedative. ├Än cazul insomniacilor, s-a constatat c─â remediile cu passiflora induc somnul profund, reduc├ónd nervozitatea.

ÔÇó Adaug─â o linguri┼ú─â de flori de passiflora ├«ntr-o can─â cu ap─â fierbinte ┼či las─â la infuzat 3 minute. Bea infuzia seara.

ÔÇó Pentru un efect mai pronun┼úat, adaug─â c├óte o linguri┼ú─â de passiflora, una de valerian─â ┼či una de tei ├«n 400 ml de ap─â. Las─â la infuzat 5 minute ┼či consum─â dup─â ora 17.00.

├Än anii ╩╝80, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au observat c─â hameiul, cu c├ót este mai uscat, cu at├ót elibereaz─â o concentra┼úie mai mare de substan┼úe sedative. Gra┼úie acestui lucru, hameiul a ├«nceput s─â fie prescris ├«n tratamentul naturist al insomniei.

ÔÇó Se adaug─â 15 g de conuri de hamei ├«ntr-un litru de ap─â fierbinte ┼či se las─â la infuzat 10 minute. Se consum─â c├óte o can─â, ├«nainte de culcare.

Hiperforina, unul dintre principiile active ale plantei, este cunoscut─â pentru ac┼úiunea antidepresiv─â. Sun─âtoarea favorizeaz─â secre┼úia de serotonin─â, care induce starea de bine ┼či este un remediu ideal pentru detensionare. Remediile cu sun─âtoare echilibreaz─â starea emo┼úional─â ┼či reduce efectele stresului. Dac─â iei antidepresive, este indicat s─â renun┼úi la leacurile cu sun─âtoare.

ÔÇó Pentru rezultate pe temen scurt, sunt indicate comprimatele (2-3 pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«naintea meselor), ├«ntr-o cur─â de cel mult 3 luni.

ÔÇó Infuzia de sun─âtoare se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â. Se beau 2 c─âni pe zi, timp de 3 luni.

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â folosirea mu┼če┼úelului pentru calmarea st─ârilor de agita┼úie, de nervozitate ┼či pentru tratarea insomiei. Efectele calmante ┼či sedative sunt conferite de apigenin─â, unul dintre compu┼čii activi ai plantei, care are ┼či ac┼úiune anticancerigen─â, potrivit unor studii recente.

ÔÇó Se prepar─â o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la o can─â cu ap─â ┼či se las─â la infuzat 10 minute. Se consum─â seara.

Planta este folosit─â din timpuri str─âvechi ├«n caz de insomnie ┼či surmenaj, av├ónd ┼či propriet─â┼úi antispasmodice, antivirale ┼či divestive. Efectul calmant al roini┼úei a fost confirmat de mai multe studii clinice. Planta este indicat─â mai ales ├«n insomnia cauzat─â de st─âri de nervozitate.

ÔÇó Se poate ├«ncerca un tratament natural cu infuzie de roini┼ú─â, care se prepar─â dintr-o lingur─â de frunze la 250 ml de apl─â clocotit─â. Se las─â la infuzat 10 minute ┼či se consum─â 2 c─âni pe zi.

Florile de tei con┼úin un principiu activ, farnesolul, care induce o stare de lini┼čte. Planta te ajut─â s─â te calmezi, reduce din intensitatea durerilor de cap ┼či a palpita┼úiilor de origine nervoas─â.

ÔÇó Las─â la infuzat o linguri┼ú─â de flori uscate de tei ├«n 200 ml de ap─â fiart─â, timp de 10 minute. Acoper─â cana, pentru ca substan┼úele benefice s─â nu se evapore. Bea infuzia ├«nainte de culcare.