VIDEO: Dureri de spate? Poţi scăpa de ele!

1 2 jpg jpeg

Din ce în ce mai mulţi dintre noi ne plângem de dureri de spate. Poziţia incorectă, anumite probleme de sănătate (hernia de disc, osteoporoza, spondiloza) şi efortul fizic intens sunt câteva dintre cauzele care dau astfel de dureri.

„Pentru reducerea sau tratarea durerilor de spate, se pot face masaj terapeutic sau/şi de relaxare, termoterapie prin aplicaţii de parafină caldă, parafango sau nămol cald, pernă electrică, urmate de împachetare cu geluri terapeutice, cu efecte antalgice şi antiinflamatoare”, recomandă medicul primar de recuperare medicală Georgiana Ozana Tache, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti.

La cură, de două ori pe an

Procedurile terapeutice disponibile în staţiunile balneare de la noi din ţară sunt de mare ajutor, dacă vrei să tratezi durerile de spate.

„Sauna uscată sau umedă, duşurile alternante, bazin de înot cu apă termală sau sulfuroasă, băi de nămol, săruri minerale sau de plante, sală de fitness cu antrenor specializat în patologia spatelui sau kinetoterapeut specialist, toate reprezintă facilităţi pe care le putem regăsi în staţiunile de la noi din ţară.

Toate aceste proceduri conduc la relaxare generală, la decontractura musculară şi la diminuarea până la dispariţia durerilor de spate”, afirmă medicul Georgiana Ozana Tache.

Medicul recomandă staţiunile Băile Govora, Băile Felix, Ocna Sibiului, pentru lombosciatică, şi Băile Herculane, Băile Felix, Techirghiol, Pucioasa, Mangalia, Eforie Nord şi Amara, în caz de discopatii lombare.

Se pot face până la două cure pe an, fiecare cu câte 10-12 şedinţe.

Atingerea care stimulează autovindecarea

Una dintre cele mai uşoare metode de a scăpa de durerile de spate este terapia Bowen. În cadrul acesteia, terapeutul apasă uşor cu buricul degetelor asupra unor puncte specifice (muşchi, ligamente), corpul fiind stimulat să se autovindece.

„Dacă pacientul are o hernie de disc şi profesia îi cere să repete zilnic aceleaşi posturi corporale care i‑au cauzat afecţiunea, cu greu poate fi ajutat, dar nu imposibil, în cazul în care înţelege că va trebui să facă zilnic exerciţii fizice care să-i flexibilizeze musculatura şi articulaţiile”, spune terapeutul Luiza Predescu.

Numărul de şedinţe depinde de gravitatea şi de vechimea problemei respective. Costul unei şedinţe de terapie Bowen este de 50 de lei.

Trucuri rapide de alinat durerea

Ulei esenţial de rozmarin: se masează spatele cu un amestec din şase picături de ulei esenţial de rozmarin şi din 10 ml de ulei de masaj obişnuit.

Comprese calde cu ceai de muşeţel: aplică-le 15 minute pe zona dureroasă.

Tinctură de untul-pământului: se ţine pe locul afectat o compresă cu această tinctură.

Info: Durerile de spate pot fi tratate şi cu ajutorul laserului, şi prin acupunctură.