Untul topit ne protejeaz─â inima

1 2 jpg jpeg

Untul este un produs natural, ob┼úinut din lapte nefiert, care con┼úine, prin urmare, numeroase enzime, vitamine ┼či microelemente. Lipidele din unt sunt nedegradate, fiind compatibile cu necesit─â┼úile organismului.

Untul clarificat (untul topit) este modul ideal de preparare a untului, at├ót pentru o p─âstrare mai bun─â, c├ót ┼či pentru prepararea remediilor din plante folosite ├«n procedeele tradi┼úionale din medicina Ayurveda. Iat─â c├óteva dintre motivele pentru care ar trebui s─â include┼úi untul clarificat ├«n alimenta┼úia dumneavoastr─â.

- Este foarte s─ân─âtos ┼či hr─ânitor. - Este un excelent stimulator al apetitului ┼či d─â gust bun alimentelor. -Ajut─â la digestie, deoarece stimuleaz─â secre┼úia sucurilor digestive. - Stimuleaz─â inteligen┼úa ┼či memoria. - Consumat cu lapte cald, elimin─â constipa┼úia. - Asociat cu diferite plante medicinale, untul clarificat conduce propriet─â┼úile lor terapeutice c─âtre ┼úesuturi.

├Än medicina tradi┼úional─â indian─â, untul clarificat este folosit pe scar─â larg─â ca medicament, ├«n special ├«n combina┼úie cu diferite plante medicinale, precum lemnul dulce ┼či obligeana.

Este recomandat ├«n tratamentul mai multor afec┼úiuni (tulbur─âri ale sistemului nervos, epilepsie, dureri de cap, boli ale urechilor ┼či nasului, arsuri, paralizie facial─â, sterilitate primar─â la femei, boli de piele, diaree, dizenterie, astenie), ├«n terapiile de re├«ntinerire ┼či ├«n cele de purificare.

Datorit─â con┼úinutului s─âu ├«n lipoproteine cu densitate ridicat─â (HDL), acizi gra┼či esen┼úiali ┼či acizi gra┼či polinesatura┼úi, untul clarificat protejeaz─â aparatul cardiovascular.

Reţetă de unt topit

1/2 kg de unt cu 80% grăsime se pune la fiert la foc mic sau pe baie de abur. După ce a început să fiarbă, se lasă încă 15-20 minute. În timpul fierberii se amestecă, pentru a nu se prinde de fundul vasului.

Spuma care se ridic─â la suprafa┼ú─â poate fi colectat─â ┼či consumat─â ├«n ziua respectiv─â. Untul cap─ât─â treptat o nuan┼ú─â aurie. Este gata atunci c├ónd aspectul tulbure devine clar. Dac─â picura┼úi pu┼úin─â ap─â, aceasta va ├«ncepe s─â pocneasc─â, semn c─â temperatura este mai mare de 100╦ÜC. E momentul ├«n care trebuie s─â lua┼úi vasul de pe foc.

Dac─â folosi┼úi unt cu 65% gr─âsime, este posibil ca preparatul s─â mai con┼úin─â ap─â. Se las─â la r─âcit, p├ón─â se separ─â untul de ap─â. Dac─â este bine preparat ┼či nu intr─â ├«n contact cu apa, untul clarificat nu trebuie s─â fie ┼úinut la frigider, pentru c─â poate fi p─âstrat mai multe luni de zile f─âr─â s─â se altereze.

5 beneficii

- Amelioreaz─â febra cronic─â

- Util ├«n anemie ┼či dezintoxicare

- Gr─âbe┼čte procesul de vindecare a r─ânilor

- Amelioreaz─â ulcerul peptic ┼či colita

- În diabetul zaharat, se recomandă combinaţia sa cu lemnul dulce