Trucuri la-ndemână contra febrei fânului

1 2 jpg jpeg

E primăvară, dar tu ai permanent senzaţia că eşti răcit? Ai putea avea rinită alergică sezonieră. Polenul purtat de vânt îţi intră uşor în nas, iar în faţa acestui „invadator“, sistemul tău imunitar eliberează o substanţă (histamină) care duce la inflamarea mucoaselor.

Poţi combina tratamentul recomandat de alergolog cu câteva leacuri, menite să „îmblânzească“ simptomele. Încearcă ceaiul din amestec de plante

Poţi reduce simptomele rinitei alergice de sezon cu ajutorul unui ceai preparat din mai multe plante: flori de muşeţel – 40 g, trei-fraţi-pătaţi – 40 g, frunze de salvie – 10 g şi flori de levănţică – 10 g.

Pentru infuzie ai nevoie de o lingură din acest amestec la o cană cu apă. Dacă suferi de astm alergic, bea două-trei căni cu ceai pe zi, în mai multe reprize, în cure de cel puţin două săptămâni.

Unguent cu muşeţel, eficient în rinită

Suferi de alergie la polen? Iată un leac care nu trebuie să-ţi lipsească! E vorba despre un unguent preparat acasă din ulei de trandafiri – 2 picături, ulei de muşeţel – 2 picături, ulei de lavandă – o picătură, ulei de migdale – 20 ml, ceară de albine – o jumătate de lingură, unt de shea – o lingură şi vitamina E – o capsulă.

Într-un vas se topesc ceara de albine, untul de shea şi uleiul de migdale. Se lasă la răcit, după care se adaugă uleiurile esenţiale şi capsula de vitamina E.

Apoi se amestecă şi se păstrează într-un recipient închis etanş. Când simptomele rinitei nu-ţi dau pace, aplică unguent pe piept, pe gât şi pe nas.

Mizează pe trei-fraţi-pătaţi

Dacă ai astm alergic sau bronşic, poţi face mai des crize în această perioadă. Ca să le previi, te ajută ceaiul sau tinctura de trei-fraţi-pătaţi.

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă. Planta trei-fraţi-pătaţi conţine compuşi salicilici, vitaminele A şi C şi tanin, substanţe cu proprietăţi sedative în cazul crizelor de tuse.

În combinaţie cu alte plante, precum urzica, podbalul, coada-şoricelului, levănţica, păpădia, cicoarea sau frunzele de castan, folosite sub formă de ceaiuri sau de tincturi, trei-fraţi-pătaţi reduce reacţiile nedorite provocate de polen.

Siropul bun la toate

De mare ajutor, dacă suferi de alergii sau de astm, este siropul din nuci şi din cepe roşii. Pentru a-l prepara, ai nevoie de miezul de la zece nuci şi de foile de la cinci cepe roşii potrivite ca mărime.

Toate se fierb la foc mic, într-un litru de apă, până când scade la jumătate. După ce se răceşte amestecul, se completează cu miere polifloră şi se toarnă totul într-o sticlă de un litru. Siropul se păstrează în frigider şi se ia câte o lingură după fiecare masă.

Info: Pătrunjelul conţine vitamina C, care reduce simptomele rinitei alergice.