Tratarea depresiei fără medicamente

1 2 jpg jpeg

În anumite circumstanţe, depresia poate fi învinsă fără ajutorul medicamentelor. Trebuie doar să fim dispuşi să facem mici modificări în viaţa noastră. Să îţi modifici stilul de viaţă şi să îţi schimbi modul dăunător de gândire s-ar putea să fie „soluţia salvatoare” şi, astfel, să îţi tratezi depresia fără medicamente. Cu toate acestea, aproximativ 7% dintre europeni sunt consumatori de antidepresive, arată cel mai recent Eurobarometru privind sănătatea mintală în statele Uniunii Europene. De asemenea, circa 11% dintre americanii cu vârste peste 12 ani consumă antidepresive, arată un raport al Centrului Naţional american pentru Statistici în Sănătate, publicat în 2011. Mai mult, un studiu apărut în jurnalul Health Affairs a arătat că în SUA, peste 70% dintre reţetele pentru antidepresive sunt eliberate unor persoane care nu au fost diagnosticate cu depresii ori tulburări psihologice, notează Rodale News.

Tratarea depresiei fără medicamente – zâmbetul, cel mai bun antidot

Exerciţiile fizice cresc secreţia de endorfine, hormoni ai fericirii, lucru care ar putea fi de folos persoanelor care suferă de depresie, notează Web MD.

Dr. Ian Cook, psihiatru şi directorul Programului Clinic şi de Cercetare a Depresiei de la UCLA, susţine că în momentele în care desfăşori activitate fizică cu regularitate, îţi încurajezi creierul să se recompenseze.

Un alt mijloc de tratare a depresiei fără medicamente constă în expunerea corpului la lumina zilei, în natură, şi efectuarea de exerciţii fizice moderate şi de plimbări dese. Astfel de activităţi au efecte pozitive asupra sănătăţii mentale. Mai mult decât atât, simpla expunere la soare şi la lumină te ajută să îţi îmbunătăţeşti tonusul psihic şi emoţional.

Pe de altă parte, setarea de obiective ar putea, de asemenea, să îţi înlăture acea senzaţie că nu reuşeşti să faci nimic, produsă de depresie. Poţi începe cu planuri mici, care sunt uşor realizabile, precum citirea câtorva pagini, ori spălatul vaselor zilnic, sfătuieşte dr. Cook.

Zâmbetele şi râsul sunt o „soluţie salvatoare" care ajută la refacerea inimii după un eveniment nefericit, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Kansas. De asemenea, zâmbetele reduc nivelul de stres, contribuind la relaxarea interioară.

Şi odihna ne ajută în tratarea depresiei fără medicamente

De asemenea, depresia poate fi combătută prin schimbare. Aceste episoade de tulburare lăuntrică indică, adesea, că ceva în viaţa ta nu merge aşa cum ar trebui. De aceea, este important să observi care sunt lucrurile în neregulă, pentru a putea face acele schimbări de care ai nevoie, sfătuieşte Mother Nature Network.

Pe de altă parte, lipsa somnului poate agrava stările de depresie, de aceea este important să ne stabilim ore fixe la care să ne culcăm şi trezim. Chiar dacă nu vom putea adormi prea uşor, îndepărtarea tuturor surselor de zgomot şi de lumină din încăpere este absolut necesară dacă vrem să avem un somn odihnitor care să contribuie, la rândul său, la tratarea depresiei fără medicamente.