Tratamente naturiste pentru paradontoz─â

1 2 jpg jpeg

Cauzele pot fi diverse - hipertiroidie, ├«naintarea ├«n v├órst─â. ├Än acest caz, se recomand─â o bun─â igien─â a cavit─â┼úii bucale, masajul gingiilor cu degetul, precum ┼či urm─âtoarele remedii naturiste.

Tratamente naturiste pentru paradontoz─â cu plante medicinale:

-Se cl─âte┼čte energic gura, de c├óteva ori pe zi, cu infuzie de coada calului, mu┼če┼úel sau salvie. Prepari infuzia din dou─â linguri┼úe de plant─â uscat─â la 200 ml de ap─â clocotit─â.

-Proasp─ât culeas─â prim─âvara, fum─ârica se folose┼čte sub form─â de infuzie din 20 de grame de plant─â la un litru de ap─â, pentru cl─âtirea gurii. Este recomandat ca lichidul s─â se ┼úin─â mai mult ├«n gur─â.

-Se masează gingiile zilnic cu suc de lămâie, suc de aloe vera sau ulei de măsline.

-Decoctul din coaj─â de salcie (4-5 linguri/can─â) are efecte cicatrizante, hemostatice ┼či coagulante. Infuzia se folose┼čte ┼či ├«n afec┼úiunile gurii ┼či ale g├ótului.-Se mestec─â o bucat─â de r─âd─âcin─â de hrean zilnic, dar nu se ├«nghite.

Tinctura de iarbă de smirnă (10-15 picături) diluată într-un pahar cu apă caldă se va folosi pentru clătirea gurii de 3-4 ori pe zi sau se pun câteva picături direct pe zona afectată.

Alte tratamente naturiste pentru paradontoz─â:

-Se mestecă zilnic 4-5 grame de propolis, care apoi se înghite. Se consumă zilnic până la ameliorarea sau vindecarea afecţiunii.

-Tinctur─â de propolis (concentra┼úie 20-30%) se bea de trei ori pe zi, c├óte 40 de pic─âturi diluate ├«ntr-un pahar cu ap─â. Se cl─âte┼čte ┼či se ┼úine ├«n gur─â cinci minute, apoi se ├«nghite.

-Din aceea┼či tinctur─â cu ap─â, se tamponeaz─â gingiile cu un tampon ┼či se p─âstreaz─â tamponul ├«n gur─â c├ót de mult se poate suporta. Se repet─â acest procedeu zilnic.

-Decoctul de scoar┼ú─â de stejar (4-5 linguri/can─â) se va folosi pentru gargar─â sau se cl─âte┼čte gura de 2-3 ori pe zi cu tinctur─â de scoar┼ú─â de stejar diluat─â ├«ntr-o can─â cu ap─â. De asemenea, tinctura se mai poate aplica direct pe gingii.

Tratamente naturiste pentru paradontoz─â:

Cel mai bun remediu natural pentru tratarea paradontozei este considerat a fi gargara cu decoct din frunze de m─âsela┬şri┼ú─â. Astfel, se va face gargar─â ├«n fiecare diminea┼ú─â, timp de o s─âpt─âm├ón─â, cura put├óndu-se relua doar dup─â ┼čase luni. Fiind o plant─â cu un nivel mare de toxicitate, trebuie s─â ave┼úi foarte mare grij─â s─â nu ├«nghi┼úi┼úi decoctul ├«n timpul gargarei.

Aceast─â plant─â nu se g─âse┼čte ├«n magazinele naturiste, motiv pentru care trebuie culeas─â. Ea ├«nflore┼čte din luna iunie p├ón─â ├«n luna septembrie ┼či se recolteaz─â frunzele c├ónd apar primele flori.

Planta cre┼čte prin locuri necultivate, ├«n jurul caselor, pe marginea drumurilor din regiunile de c├ómpie p├ón─â la cele de munte.