Tratamente naturiste care alungă răguşeala

1 2 jpg jpeg

Nalbă şi viorele

Când durerile de gât se instalează, este clar că mai este un pas până la răguşeală. Pentru aceasta, ia un ceai de nalbă de camp, dimineaţa şi seara. Se pot face şi comprese cu nalbă stropită cu rachiu şi puse la gât. Răguşeala ar trebui să dispară după 2-3 zile. Gargara cu ceaiul de viorele este un alt leac bătrânesc sigur.

Bicarbonat de sodiu

Se pune o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi se face gargară din 4 în 4 ore, va reduce substanţele acide care provoacă durerea şi răguşeala.

Gălbenuşuri cu lapte şi miere

Se iau două gălbenuşuri proaspete de găină şi se freacă cu 3 linguri de zahăr sau miere până se deschid la culoare şi cresc ca o cremă. Se toarnă lapte proaspăt cald peste ele şi se beau înghiţituri mici.

Tei şi lapte

Se fierb două mâini de flori de tei în lapte. Laptele trebuie să depăşească doar cu puţin florile şi se fierbe până scade laptele la jumătate, apoi se acoperă vasul şi se lasă la răcit. Se strecoară, se încălzeşte şi bea îndulcit cu miere.

Lapte cu unt şi miere

Se fierbe o cană de lapte proaspăt cu o bucată cât o nucă de unt proaspăt. Se lasă până se topeşte untul, se amestecă bine cu linguriţa, se lasă la răcit şi se bea cald cu miere. Este eficientă şi untura de gâscă sau porc în loc de unt.

Ridiche neagră

Se scobeşte o ridiche neagră de miez până rămân doar pereţii ridichii groşi de un deget. Se umple cu miere şi se acoperă cu o oală, se lasă la loc întunecat. După câteva ore se formează un sirop din care se bea de mai multe ori pe zi. Ridichea se poate folosi de 5 ori, apoi se schimbă cu alta nouă. Sucul de ridiche să dă ca orice sirop pentru răguşeală.

Muguri de brad sau pin

Se bea sirop de muguri şi conuri de brad, amestecat cu miere. Siropul se prepară astfel: se pun conuri de brad într-un vas de lut, peste care se toarnă un strat de miere sau zahăr. Apoi se pune iar un strat de conuri verzi de brad şi iar miere, până se umple vasul de lut. Se închide bine cu un capac, apoi se înfăşoară într-o cârpă. Vasul de lut se lasă în loc întunecos 6 săptămâni. La final, se strecoară şi se iau mai multe linguri de sirop pe zi. După ce se consumă, nu se mănâncă timp de 2 ore.

Se pun conuri de pin în rachiu şi se ţin câteva săptămâni la întuneric. Se bea câte o gură mică încă de la primele semne de răguşeală sau durere în gât.