Tratamente din natură contra nevralgiilor

1 2 jpg jpeg

Nevralgia de trigemen

Sunt plante care acţionează bine asupra nervului trigemen. Ca adjuvant, s-a dovedit foarte eficientă următoarea formulă de ceai, obţinută dintr-un amestec de mai multe plante : busuioc (10 g), flori de levănţică (10 g), flori de tei (30 g), flori de păducel (10 g) şi talpa gâştei (40 g). Pentru prepararea unei infuzii se pune o lingură de amestec într-o cană cu apă rece; ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic. Apoi se lasă să se sedimenteze zece minute. În timpul crizelor, se consumă două, chiar trei căni de ceai pe zi. În paralel, se frecţionează locul dureros cu ulei volatil de ienupăr. Acesta se prepară prin amestecul a cinci ml de ulei de plantă, procurat de la magazinele naturiste, cu 95 ml de alcool.

Ceaiurile complexe ajută

Pentru calmarea durerilor sâcâitoare, cauzate de nevralgii, decocturile preparate dintr-un amestec de plante cu efecte calmante sunt binevenite. O formulă complexă cu astfel de ceaiuri conţine plante precum talpa-gâştei (40 g), busuioc (10 g), levănţică (10 g), flori de tei (30 g) şi flori de păducel (10 g). Decoctul se prepară dintr-o lingură de amestec, la o cană de 250 ml cu apă rece. Ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic; se lasă în repaus zece minute, apoi se filtrează. S-a dovedit eficienţa acestor ceaiuri când s-au consumat câte două-trei căni pe zi, vreme de cel puţin o săptămână.

Băile generale, bune pentru nevralgia sciatică

Din seminţele de muştar negru, măcinate, se obţine făina de muştar, benefică în tratmentul nevralgiilor. Pentru compresele locale sunt suficiente şase linguri din această făină care se pun într-un săculeţ de pânză deasă, peste care se toarnă un litru de apă caldă la temperatura de 25-30 de grade C. Săculeţul-compresă se aplică pe locul dureros şi se menţine 20-30 de minute. Pentru o baie generală, foarte eficientă în nevralgia sciatică, se folosesc 250 g de făină de muştar puse într-un săculeţ de pânză care se păstrează în apa caldă din cadă, cât timp durează baia.

Uleiuri recomandate pentru masaj

Nevralgia de orice natură poate fi tratată prin masarea locului dureros cu o soluţie preparată dintr-un amestec de uleiuri (câte 3 g ulei volatil de levănţică, de izmă, de isop şi de fenicul) în care se adaugă glicerină (5 g) şi alcool de 95 grade C (10 g). Cu această soluţie se fac masaje locale de mai multe ori pe zi, până când durerea încedează.

Infuzia concentrată calmează

Urzica şi pedicuţa sunt plante care tratează nevralgiile de orice natură. Pe locul dureros se pot aplica comprese calde, umezite cu o infuzie concentrată obţinută dintr-un amestec de urzică şi de pedicuţă (câte o linguriţă din fiecare plantă) la o cană de 300 ml cu apă clocotită. Compresele calmante trebuie să se aplice de trei-patru ori pe zi, atunci când durerile sunt intense.