Tratamente blânde pentru pielea uscată a mâinilor

1 2 jpg jpeg

Te-ar mai putea interesa:

Exfolierea, secretul pielii sănătoase

Ai pielea uscată? Alege săpunul cu GLICERINĂ!

„O serie de factori, precum frigul, ploaia, vântul şi detergenţii folosiţi în gospodărie afectează sănătatea mâinilor. Dar, pentru orice femeie, mâinile reprezintă „cartea sa de vizită”, de aceea trebuie să fie îngrijite şi sănătoase, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Nu trebuie decât să aveţi puţină răbdare şi să apelaţi la câteva remedii blânde, preparate din ingrediente folosite în gospodărie: plante, fructe, legume, cereale şi produse din farmacia stupului, care combat tendinţa de deshidratare a pielii mâinilor.

Leacuri cu miere pentru mâini catifelate

1. Amestecaţi două linguri de miere polifloră, un cartof fiert şi o lingură de ulei de măsline. Pasaţi cartoful cu ajutorul unei furculiţe şi amestecaţi-l cu celelalte ingrediente. Pasta obţinută o aplicaţi caldă pe mâini, seara, şi o lăsaţi să acţioneze timp de 30 de minute. Dacă doriţi ca efectul să fie maxim, puteţi să folosiţi mănuşi şi să menţineţi pasta pe mâini până a doua zi, când o îndepărtaţi cu un burete înmuiat în apă călduţă. Ungeţi mâinile cu o cremă nutritivă. Tratamentul poate fi aplicat de două-trei ori pe săptămână.

2. O altă pastă pe bază de miere, la fel de eficientă, se obţine amestecând două linguri de miere cu două linguriţe de grâu măcinate cu râşniţa de cafea; apoi cerneţi tărâţa printr-o sită fină. Amestecaţi ingredientele şi masaţi bine mâinile cu această pastă. Lăsaţi să pătrundă în piele, iar după 30 de minute spălaţi mâinile cu apă călduţă, lăsaţi-le să se usuce, iar în final ungeţi-le cu o cremă de gălbenele.

Ţelina are efecte emoliente Fierbeţi, la foc mic, într-un litru de apă, două bucăţi de ţelină (circa 250 g), vreme de 30 de minute. Când s-a mai răcit, ajungând la o temperatură suportabilă, introduceţi mâinile în soluţia respectivă şi ţineţi-le timp de 15 minute. Acest tratament se poate repeta de două-trei ori pe săptămână şi are efect emolient asupra tegumentului mâinilor.

Castravetele hidratează pielea

Amestecaţi suc de castraveţi cu ulei de măsline, în părţi egale. Ungeţi mâinile de mai multe ori pe zi cu această soluţie, iar seara, după masarea mâinilor, puneţi-vă o pereche de mănuşi şi lăsaţi crema să acţioneze până a doua zi.

Cătina hrăneşte pielea

Uleiul de cătină, care conţine multe substanţe nutritive, printre care şi vitamina A, hrăneşte pielea deteriorată de detergenţi şi o catifelează. Într-o linguriţă de cremă de gălbenele adăugaţi cinci picături de ulei de cătină. Cu această cremă ungeţi mâinile până când unguentul pătrunde bine în piele.

Tonic cu lavandă

Acest preparat ajută la curăţarea şi la hidratarea mâinilor cu pielea foarte uscată şi se poate folosi zilnic. Amestecaţi o lingură de flori de lavandă, 5 linguriţe cu conuri de hamei şi 5 picături de ulei esenţial de lavandă. Amestecaţi bine ingredientele, apoi puneţi-le la macerat într-un recipient închis ermetic, care trebuie păstrat într-un loc răcoros. Aveţi grijă ca în fiecare zi să agitaţi conţinutul recipientului. După 14 zile, strecuraţi tonicul obţinut şi păstraţi-l în sticluţe închise ermetic. La fiecare aplicare, folosiţi câte o linguriţă din această soluţie.