Top 5 alimente bune în constipaţie

2 jpg jpeg

Problemele apar când alimentaţia este bogată în carne, produse de patiserie şi brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe şi cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică.

Iată care sunt alimentele care te ajută să scapi de constipaţie!

Portocalele stimulează digestia

În caz de balonare şi constipaţie, acţiunea portocalelor este triplă: vitamina C şi fibrele stimulează digestia, în timp ce naringerinul, care este un flavonoid, este dovedit a avea un efect bio-activ asupra sănătăţii umane ca antioxidant, distrugător de radicali liberi, anti-inflamatorii şi modulator al sistemul imunitar.

Chefirul aduce un plus de probiotice

Acest produs lactat fermentat este o sursă bogată de probiotice, adică bacterii bune pentru sănătatea sistemului digestiv, chefirul fiind de 10 ori mai bogat în bacterii benefice decât iaurtul.

De altfel, oamenii de ştiinţă britanici au confirmat deja eficienţa probioticelor: înlătură constipaţia, înmoaie scaunele şi chiar le creşte frecvenţa.

Fasolea neagră alungă balonarea

Dintre toate boabele din alimentatia omului, fasolea neagra este cea mai bogata in antioxidanti, dupa cum arata testele efectuate de specialisti. Este bine de stiut ca o cana cu fasole neagra asigura mai mult de jumatate din cantitatea de fibre recomandata zilnic pentru o buna functionare a organismului,

De asemenea, fasolea neagră conţine cantităţi însemnate de magneziu şi potasiu, două minerale esenţiale care ajută digestia.

Prunele reglează tranzitul intestinal

Prunele fac parte din fructele de top pentru com­ba­terea constipaţiei. Pentru prepararea unui bun laxativ se recomandă următoarea reţetă: 20 de prune uscate se crestează de-a lungul lor, cu un cuţit bine ascuţit, apoi se pun într-un vas cu apă, unde se ţin o zi întreagă, pentru a le rehidrata. Se fierb 2-3 ore cu multă apă, care se schimbă de trei ori în cursul fierberii, apoi se scurg. Se bea cald lichidul de consistenţă gelatinoasă, care are rolul de a uşura digestia.

Tărâţele de grâu previn constipaţia

Toate studiile confirmă puterile tămăduitoare ale tărâţelor de grâu în ceea ce priveşte contipaţia şi îmbunătăţirea digestiei.

În acest scop, poţi realiza o cură cu tărâţe de grâu, acestea având un puternic efect laxativ. Tratamentul se face cu o oră înainte de ­micul dejun. Dimineaţa se bea o cană cu apă în care s-a pus la macerat de seara o lingură de tărâţe proaspete. După ce se bea apa, se consumă tărâţele care s-au depus pe fundul cănii.

Cura aceasta se poate face zilnic, timp de ­două-trei luni, fiind un leac pentru constipaţie. Astfel, se împiedică stagnarea reziduurilor în intestinul gros, factor care ar modifica flora microbiană şi ar contribui la transformarea sărurilor biliare în pietre.