Suc de ţelină, contra durerilor articulare

1 2 jpg jpeg

Cură cu suc de ţelină. Se face 21 zile lunar. Aproximativ 50 de ml suc se beau dimineaţa pe stomacul gol.

Masaj cu tinctură de ienupăr sau coada şoricelului sau ulei de coada calului sau ulei de cimbru.

Băi cu infuzie de flori de fân.

Pernă cu pedicuţă. Se creează un săculeţ în care se aşază 200-300 g pedicuţă. Se fac aplicaţii zilnic pe perioada crizelor dureroase. Iarna perna se poate aşeza pe un vas cu aburi, se lasă 5 minute şi apoi se poate aplica pe zona dureroasă. În acest caz nu se lasă mai mult de 15 minute.

Băi cu tărâţe de grâu: tărâţele se opăresc, la 1 litru de apă se pun 4 linguri de tărâţe, apoi se varsă conţinutul în cada cu apă caldă şi se aşază timp de 10 minute, încălzind treptat apa cu duşul fierbinte.

Intern, se face o infuzie din muguri de plop negru: la 250 ml apă şi o linguriţă de muguri bine mărunţiţi. Se infuzează 10 minute; se consumă două căni pe zi; se pot consuma perioade îndelungate, câte 20 zile pe lună, timp de 4-6 luni pe an.

Supă de varză albă

Se prepară din 500 g varză, un fir de praz, un morcov, o ţelină mică, leuştean, o roşie, un ardei gras, două linguri ulei de măsline. Se pun 3 l de apă.

Când începe să fiarbă se adaugă ingredientele. Se fierb 30 minute, se pasează şi se adaugă arome şi condimente după gust ; se poate acri cu borş.

Sarmale cu nuci

Se prepară din 450 de g frunze de varză murată, 200 g nuci, două linguri ulei de măsline, un fir de praz, o ţelină, un morcov, un păstârnac, un pătrunjel (rădăcină), un gogoşar, 3 linguri tărâţe de grâu, doi căţei de usturoi; se toacă foarte fin toate ingredientele; se amestecă şi se umplu frunzele de varză se fierb la cuptor la foc mic; se servesc cu condimente sau plante aromate după gust.